top of page

De 10 voordelen van een interieurontwerper


De 10 voordelen van een interieurontwerper

‘Waarvoor maken mensen gebruik van jouw diensten

als interieurontwerper?’ of ‘wat doe jij dan allemaal?’ zijn vragen die ik nog regelmatig van mijn omgeving krijg.

Ik kan me goed voorstellen dat het voor veel mensen een vaag vakgebied is. Hierdoor besloot ik hier een blog over te schrijven. Speciaal voor iedereen die benieuwd is naar mijn werkzaamheden en iedereen die twijfelt of het iets voor hen is.


1) In kaart brengen van jouw wensen

Als interieurontwerper neem ik de tijd om me te verdiepen in jouw smaak & wensen. Ik zie regelmatig dat klanten zelf eigenlijk nog niet zo goed weten wat ze willen of waarom ze iets willen. Door het (laten) maken van een moodboard, en het bespreken van verschillende afbeeldingen krijg ik een goed beeld van jouw smaak. Ook probeer ik een aantal ‘zijwegen’ aan je voor te leggen, om te kijken of je ook open staat voor aanvullende opties. Soms word je namelijk door media als Pinterest in een specifieke stijl gezogen waar geen ruimte meer is voor andere inbreng. Ik probeer je uit deze tunnelvisie te trekken om te zien of er meer achter schuilt. Ook maak ik de verschillen en overeenkomsten tussen jou en je partner inzichtelijk.


2) Opties verkennen

Vaak laat ik meerdere mogelijkheden zien. Neem hierbij bijvoorbeeld de indeling. Vaak maak ik 2/3 verschillende indelingsopties. Door het laten zien van deze verschillende opties ga je als klant nadenken over wat goed voelt en voor jou logisch is. Wat grappig is om te zien is dat mijn klanten uiteindelijk bijna altijd kiezen voor een indeling waar ze zelf niet op waren gekomen.


Een moodboard maken voor je interieur

3) Beeldvorming

Interieurontwerpers kunnen door het maken van sfeerimpressies of 3D beelden inzichtelijk maken hoe jouw nieuwe interieur er uit kan zien. Dit kan op de computer zijn of door de verschillende kleuren en materialen die je uitkiest als een moodboard bij elkaar te leggen. Je ziet hierdoor veel beter wat de impact van jouw keuzes is en of alles goed bij elkaar past. Hierdoor maak je met een geruster hart keuzes.


4) Out of the box-ideeën

Doordat een interieurontwerper constant bezig is het met bedenken van slimme of mooie oplossingen is deze hier simpelweg creatiever in dan iemand die dit 3 keer in zijn leven doet. Veel ontwerpers zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het bedenken van maatwerk oplossingen. Of bijvoorbeeld het combineren van meerdere functies in een ruimte, waar je anders geen plek voor zou hebben. Kortom kunnen ze je helpen bij een inrichting of meubels die je zelf niet had kunnen bedenken.


5) Shoppinglist & tips

Als het interieurontwerp er dan eenmaal is, is het ook erg fijn te weten waar je deze items het beste kan aankopen. Interieurontwerpers zijn op de hoogte van het assortiment van veel verschillende winkels. Daarnaast hebben ze vaak ook ervaring met het aankopen bij deze winkels, waardoor je zakendoet met betrouwbare partijen.


6) Praktische & vakkundige tips

Tips bij een nieuwbouwwoning

Veel klanten komen bij mij langs als zij een nieuwbouwwoning hebben gekocht en hiervoor een verlichtings- & elektra-plan moeten aanleveren bij de aannemer. Een goede keuze, want zodra deze punten er eenmaal zitten verplaats je die niet heel gemakkelijk. Door vooraf goed te kijken naar de meest functionele en sfeervolle plekken om deze te plaatsen heb je achteraf niet van doen met kabelgootjes of andere doornen in het oog. Ook het plaatsen van de verlichtingsknoppen en stopcontacten op handige plekken is iets waarin veel professionals je kunnen adviseren.


7) Bemiddeling

Misschien klinkt dit een beetje gek, maar het komt bij mij erg vaak voor. Jij en je partner liggen totaal niet op één lijn wat het interieur betreft. Samen kom je er niet uit, waardoor elk bezoek aan de meubelboulevard leidt tot een teleurstelling. Vaak koop je items uit compromis, items waar je allebei eigenlijk niet blij mee bent. Doordat ik kijk naar de verschillen, maar ook zeker de overeenkomsten in jullie woonstijlen kan ik de raakvlakken met elkaar verbinden. Daarnaast denk ik mee in het geven en nemen bij het maken van keuzes in jullie interieur.


8) Weg met keuzestress

Alle keuzes in een interieur hangen met elkaar samen. Wat ik vaak zie, als klanten bijna hun hele interieur gaan vervangen, is het dat zij niet weten waar ze moeten beginnen. Ze kunnen geen keuze voor de keuken maken omdat die hun beperkt in de vloer en andersom. Doordat alle opties op ‘losse schroeven’ staan kan er niks worden besloten. Ik help je bij de juiste volgorde van het maken van deze keuzes en ervoor te zorgen dat deze keuzes allemaal met elkaar matchen. Met als belangrijk resultaat dat je na het maken van het interieurplan precies weet wat je nodig hebt. Je gaat met een concreet plan en een missie naar de woonwinkels.

Korting en voordelen bij interieurstylist

9) De aanschaf van woonitems of hulp bij realisatie

Wil je helemaal ontzorgd worden? Je kan je ontwerper ook vragen de aankoop van alle items voor jouw nieuwe interieur uit handen te nemen. Sommige ontwerpers of architecten nemen, indien gewenst, ook de realisatie of bouwbegeleiding voor je uit handen.
10) Korting of voordelen bij de aankoop van woonitems

Interieurdesigners hebben over het algemeen goede contacten met leveranciers of winkels. Hierdoor kan er groter en slimmer worden ingekocht. Vaak kan dit korting opleveren voor jou als klant. Hierdoor kan je een deel van je investering in het advies weer terugverdienen. Bij het aankopen van een geheel nieuw interieur gaat het vaak om hele hoge bedragen, waardoor zelfs de kleinste kortingspercentages in the end een groot verschil kunnen maken. Als je items aankoopt via je interieurontwerper heb je ook één aanspreekpunt voor de levering en garantie van de producten, wel zo relaxed.Ik hoop dat ik je met deze punten een goed beeld heb gegeven van de werkzaamheden van een interieurontwerper. Zoals je ziet zijn er veel voordelen voor jou, als je op het punt staat je interieur een make-over te geven.


109 weergaven0 opmerkingen
bottom of page