top of page

Hoe maak je een moodboard in jouw stijl?

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022

Bij het maken van een moodboard maak je een collage van foto’s, sfeerbeelden, stukjes stof en behang om jouw stijl in beeld te brengen. Dit lijkt misschien simpel, maar vrijwel iedereen die dit geprobeerd heeft is wel eens vastgelopen. Het is namelijk ook helemaal niet zo eenvoudig om een geheel te maken van mooie, maar vaak ook diverse afbeeldingen die je onderweg hebt verzameld. In deze blog geef ik je tips die je helpen bij het maken van een goed moodboard, die bij jou past.


Wat is een moodboard en waarom wil je deze maken?

Professionele interieurontwerpers gebruiken moodboards voor verschillende doeleinden. Enerzijds om verschillende ideeën uit te proberen en zo naar een goed concept toe te werken en anderzijds om anderen – bijvoorbeeld een opdrachtgever – een idee te geven van de beoogde sfeer en stijl. Een moodboard maken is dus niet alleen goed om jezelf een goed beeld te geven, maar ook een goed middel om anderen (huisgenoten, professionals, winkelpersoneel) bij je plannen te betrekken. Voor anderen is het zo veel gemakkelijker om jou te begrijpen en je aan de juiste producten te helpen.


Moodboard maken

Een moodboard maken in 5 stappen

Een moodboard doorloopt soms meerdere fasen, waarin je naarmate je dichter bij het einderesultaat komt, steeds meer gaat trechteren. Zo komt je moodboard steeds dichter in de buurt van jouw uiteindelijke boodschappenlijstje. Die stappen zien er zo uit


1. Zoek afbeeldingen die passen bij jouw sfeer en gevoel

Probeer een duidelijk beeld te krijgen van het gevoel dat je wil creëren. Als je met de woonkamer aan de slag gaat, probeer dan te bedenken hoe je de ruimte wilt gebruiken als die af is. Zie je een avond met je partner voor je, voor de open haard? Of een gezellige borrel met veel vrienden? Wellicht filmavonden met het gezin? Zoek naar afbeeldingen die dat gevoel en de activiteit laten zien.

Persoonlijk moodboard maken

2. Doe inspiratie op

Zoek daarnaast naar inspirerende afbeeldingen: Houd een open blik en verzamel afbeeldingen van alles wat je aanspreekt; van fijne kamers tot aan slimme oplossingen en mooie kleuren of voorwerpen waar je hart sneller van gaat kloppen. Knip en plak deze uit tijdschriften en catalogus, maak een moodboard online of op maak een bord op Pinterest: doe wat voor jou werkt.


3. Selecteer en gooi weg

Als je naar veel verschillende beelden kijkt zal uiteindelijk wel duidelijk worden waar je voorkeur het meeste naar uit gaat. De uitdaging is dan om te durven selecteren en weggooien, om zo je visie nog helderder te krijgen. Wees eerlijk. Wat vind je het allermooiste en wat bewaar je om misschien indruk mee te maken? Doe weg wat niet 100% jouw stijl is. Kijk naar wat mogelijk is: er is geen enkele reden om afbeeldingen te bewaren die je uiteindelijk somber maken omdat wat op de afbeelding staat simpelweg niet uitvoerbaar is. Wees rationeel: wat past er bij je huidige situatie de komende jaren? Laat de afbeeldingen los die op dit moment niet passen bij jouw huidige situatie. Het interieur waar je nu van droomt kan misschien niet mogelijk zijn, vanwege financiële redenen, of vanwege kleine kinderen of iets anders dat roet in het eten gooit. Dit kan je beter op tijd erkennen en het plan loslaten dan dat je ermee blijft worstelen. Ga uit van wat mogelijk is en niet van wat niet mogelijk is.


4. Houd rekening met bestaand meubilair

Een fout die veel gemaakt wordt, is het niet rekening houden met meubels die men al heeft en terug moeten komen in het nieuwe interieur. Je koopt immers zelden álles nieuw. Voeg daarom de items die terug komen in het nieuwe interieur toe aan je moodboard, zo kun je controleren of deze passen in de sfeer die je voor ogen hebt.


5. Trechteren

Verwijder tot slot de afbeeldingen die niet passen in het algehele beeld. Als je je ogen over je moodboard laat glijden vallen er vanzelf afbeeldingen op die niet in het rijtje thuishoren.


Een moodboard maken in jouw stijl

Conclusies trekken en de juiste keuzes maken

Nu je al deze onderdelen hebt toegevoegd aan je moodboard is het tijd om hier conclusies uit te trekken die je mee kan nemen in de keuzes voor jouw ontwerp.


Probeer de afbeeldingen te ontleden. Waarom werd je oog juist naar deze afbeeldingen getrokken? Welke onderdelen bepalen de stijl? Welke elementen heb je thuis nodig om zo’n stijl neer te zetten? Vind aanknopingspunten door te zoeken naar welke elementen terugkomen in de verschillende afbeeldingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Kleurenpalet (warm of koud)

  • Verlichting en lampen die een bepaalde sfeer maken

  • Keuze van meubels & accessoires

  • Bepaalde elementen die steeds terugkomen zoals een openhaard of ensuite deuren

  • Vloerbekleding

  • Structuren, zoals stoffen of bijvoorbeeld behang

1. Kleurenpalet

Welke kleuren heb je veel gebruikt in je moodboard? Welk kleurenpalet zou je kunnen aanhouden in jouw nieuwe interieur?


2. Materiaalkeuze

Welke materialen komen veel terug in jouw moodboard? Zijn het warme materialen zoals hout? Is het hout licht of donker? Zijn het koudere materialen zoals metaal of messing? Of juist natuurlijke of strakkere materialen? Zorg er voor dat je verschillende materialen met elkaar afwisselt. Als je twijfelt over je materiaalkeuze kan je vaak bij leveranciers materiaalstalen opvragen, dit kan je keuze vergemakkelijken.


3. Stoffenkeuze

Textiel is belangrijk om je huis warm en gezellig te maken. Met stoffen kun je een variatie creëren. Komt er in jouw moodboard meer fluweel en zware stoffen naar voren of juist lichte en koele linnen stoffen? Verzamel stalen van stoffen die passen bij jouw moodboard. Zorg ook hier voor verschillende stofsoorten.


4. Zintuigen prikkelen

Je denkt al snel aan alles wat je met je ogen kan zien, maar hoe wil je dat de ruimte wordt beleefd? Hoe moet de aanraking voelen? Hoe wil je dat het huis ruikt en waarom? Wat wil je met de akoestiek? Allemaal onderdelen die ten goede kunnen komen van jouw ideale sfeer.


Schrijf de antwoorden op de bovenstaande vragen op en neem de bovenstaande ideeën en keuzes mee als je jouw nieuwe interieur gaat inrichten. Vergeet het belangrijkste niet: als je eenmaal een moodboard hebt gemaakt die perfect past bij jouw woonstijl en wensen, houd hier dan aan vast. Als je een item aanschaft die totaal niet past binnen jouw plaatje raakt het geheel uit balans. En laat dat nou nét zijn wat we wilden voorkomen.


Veel knip- en plakplezier gewenst!

Ik hoop natuurlijk dat je met deze tips jouw droominterieur werkelijkheid kan maken. Blijft het maken van een moodboard of het vinden van jouw stijl, ook na deze tips lastig voor je? Maak dan gerust een afspraak bij De Interieurbar. Ik help je met het vinden van wat écht bij je past.
72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page