top of page

Een nieuwbouwwoning inrichten, waar begin je?

Bijgewerkt op: 21 nov. 2023

Jaaa! Je bent trotse (toekomstige) eigenaar van een nieuwbouwwoning. Gefeliciteerd! Je hebt een leeg canvas gekocht die je helemaal naar jouw smaak en stijl kan inrichten. Heerlijk! Tot dat alle keuzes komen… Je hebt al 6 verschillende indelingen gemaakt in je hoofd, tig keer de meubelboulevard afgestruind en moet nu binnenkort al je verlichtingspunten doorgeven. Het inrichten van een nieuwbouwwoning is wel degelijk anders dan een bestaand huis: Alles moet nog gekozen worden, maar dat betekent ook dat alles op losse schroeven staat. De mogelijkheden en keuzes zijn eindeloos, wat het niet altijd makkelijker maakt. Daarnaast kost het allemaal een flinke smak geld en wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuzes maakt. Hoe doe je dit en waar begin je!?


Perfecte indeling bij nieuwbouwwoning

1) De bouwopties

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning krijg je vaak de keuze om direct uit te bouwen. Als eerste bekijk je of je wilt. Dit doe je simpelweg door je af te vragen of de huidige ruimte voldoende leefruimte heeft voor al jouw wensen. Met een lege ruimte kan het erg lastig zijn om je voor te stellen of alles past. Een goede tip die ik hiervoor heb is het uitknippen van een aantal meubels en de plattegrond op schaal en te spelen met de indeling. Is er voldoende ruimte voor het kookeiland dat je zo graag wilt? Of voor de grote loungebank die je voorheen nooit kwijt kon? Een andere cruciale vraag is natuurlijk of je budget het toe laat. Want naast de bouwkosten moet je deze ruimte ook nog naar wens kunnen inrichten.2) De verlichting & -elektrapunten

Waar je bij andere interieurplannen de verlichtingspunten pas op een later moment beslist, moet je deze bij nieuwbouwprojecten al vroegtijdig doorgeven. Dit kan een stresspuntje zijn... Om een goed plan te maken voor jouw verlichting & elektra moet je namelijk je indeling weten! Anders heb je geen idee waar een lamp goed van pas komt.

Kleuren uitkiezen in nieuwbouwwoning

3) Moodboard

Maak een moodboard voor je nieuwe woning! Verzamel eerst alle afbeeldingen die je aanspreken en ga daarna filteren. Maak een verzameling van afbeeldingen/kleuren/materialen die je goed bij elkaar vindt passen en die jou blij maken. Dit moodboard neem je als leidraad voor alle keuzes die je gaat maken. Dit geeft superveel rust: Past het niet in het moodboard? Weg ermee!4) Basis

Bij het inrichten van een woning kan je het beste van groot naar klein werken. Het is namelijk makkelijker om kleine items aan te passen aan grote dan andersom. Kies dus eerst dingen uit zoals een keuken, de vloer, behang & verfkleuren. Kies uit deze onderdelen als eerste wat je het belangrijkst vindt. Ben jij een echte keukenprins(es)? Kies dan als eerste de keuken van je dromen en sluit de rest daar op aan.5) Meubels

Na de basis begin je met het kiezen van de meubels. Dit is nu een eitje: want jij hebt de indeling, met daarin de perfecte afmetingen, een moodboard met bepaalde kleur & materiaalkeuzes en de basis al uitgekozen. Door dat alle bovenstaande onderdelen al vorm hebben gekregen weet jij waar je naar op zoek gaat. Heb jij bijvoorbeeld in je indeling bepaald dat je een lekkere grote hoekbank wilt? En heb je met jouw botanische moodboard besloten dat het een groene velourse hoekbank moet worden? Met dit idee heb je direct een missie en is de kans dat jij gaat slagen als je bij een woonwinkel komt een stuk groter dan als je zonder plan binnenkomt.


Accessoires uitkiezen in huis


6) Accessoires

Als laatste ga je kijken naar de accessoires: welke kussens/kandelaren/vazen brengen nét dat extra stukje persoonlijkheid in jouw interieur? Misschien kies je voor een leuke knipoog of een extra vleugje kleur. In je accessoires kan je uitpakken, want deze kan je gemakkelijk van tijd tot tijd wisselen.
Ik krijg regelmatig klanten in De interieurbar die een nieuwbouwwoning hebben gekocht en helemaal overweldigd zijn geraakt door alle keuzes die er zijn. Vaak breekt in de week voordat het verlichtingsplan aangeleverd moet worden de stress uit. Gelukkig is dit bij mij geen probleem! In een afspraak van 2 uur tijd maken we samen de perfecte indeling en daarbij behorende verlichting & -elektrapunten. Tijdens deze afspraak zie ik de stress altijd als sneeuw voor de zon verdwijnen, deze maakt plaats voor enthousiasme over je nieuwe interieur. Omdat ik veel korte adviessessies geef heb ik vaak op korte termijn al een plekje vrij. Kom je er dus zelf niet uit? Maak je niet druk! Plan online een afspraak, dan maken we samen een plan die jou op het lijst geschreven is.

77 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page