top of page

Het gebruik van vloerkleden in de woonkamer

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

Vloerkleden kun je voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Op welke manier je het ook gebruikt, één ding staat vast: Het is een echte sfeermaker! Benieuwd hoe je vloerkleden in de woonkamer gebruikt? Dat vertel ik je in dit artikel!


Waar kan ik vloerkleden toepassen?

Vloerkleden pas je op verschillende plekken toe. Denk bijvoorbeeld aan een zacht vloerkleed naast het bed in je slaapkamer. Een badmat in de badkamer. Een rijk vloerkleed onder de eettafel of een eyecatcher in je woonkamer. Over het laatste vertel ik je later meer.Hoe kan ik een vloerkleed in de woonkamer gebruiken?

Een vloerkleed is erg veelzijdig. Zo kan je hem gebruiken omdat de vloer anders erg koud is, maar vaak wordt hij gebruikt om sfeer aan te brengen. Een vloerkleed kan je daarentegen ook gebruiken om een ruimte optisch af te scheiden of om de akoestiek te verbeteren.


Welke vorm vloerkleed kies ik?

Bij vloerkleed denk je al gauw aan een rechthoekig exemplaar. Tegenwoordig zijn er veel verschillende vormen en maten te koop. Heb je een hoekige woonkamer? Of heb je veel hoekige vormen in je interieur? Kies dan eens voor een rond vloerkleed of een in een organische vorm. Dit verzacht de vele hoeken en geeft je woonkamer een vriendelijke uitstraling.


Hoe groot moet een vloerkleed zijn in de woonkamer?

Bedenk van tevoren hoe groot je vloerkleed moet zijn. De grootte is afhankelijk van de plek en functie van het vloerkleed. Om een geheel te creëren en voor een luxe uitstraling is het belangrijk dat in ieder geval de voorpootjes van de zitmeubels op het vloerkleed staan. Is er naast je bank een fauteuil die je wil betrekken bij de zithoek? Zorg er dan voor dat ook van de in ieder geval de voorpoten van de fauteuil ook op het vloerkleed komen te staan.
Hoog of laagpolig? Grof of fijn?

De structuur geeft het vloerkleed karakter. Zo kan een gekleurd en grof geweven vloerkleed een nonchalante uitstraling geven en een laagpolig wit vloerkleed de ruimte een strakke touch geven. Bedenk van tevoren voor welke look je wil gaan. Houd je van een bohemian interieur met een natuurlijk jute vloerkleed? Of ga jij voor een bijzonder vintage exemplaar?


Bedenk daarnaast wat er gebeurt op de plek waar je het vloerkleed gebruikt. Het lijkt heel logisch, maar een hoogpolig vloerkleed is niet zo handig onder een eettafel en een wit vloerkleed ook niet heel praktisch met jonge kinderen.
Materiaalkeuze: houd hier rekening mee

Er zijn veel verschillende materialen vloerkleden te koop. Bestudeer vooraf de verschillende voor- en nadelen van het materiaal. Er is altijd een geschikte optie te vinden. Houd hierbij rekening met een eventuele allergie, huisdieren, kinderen en vloerverwarming.


Tot slot wat concrete tips:

  • Gebruik je een vloerkleed onder de eettafel? Zorg ervoor dat deze per kant minimaal 70 cm groter is dan de tafel. Zo heb je voldoende ruimte om je stoel naar achter te schuiven zonder dat de stoelpoot blijft haken.

  • Twijfel je nog over de juiste afmeting? Plak de afmeting af met schilderstape op de grond om een goed beeld te krijgen van de grootte.

  • Wil je een compleet andere look? Kies twee vloerkleden en leg deze deels over elkaar heen voor een speels effect.

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page