top of page

Interieur trends: welke komen er, en welke gaan? {2024}

Nieuw jaar, nieuwe trends! En wat voor trends.. We zien een fantastische mix van kleuren, materialen en texturen die jouw interieur lekker op zijn kop gaan zetten. Het blijkt wel dat men steeds meer klaar is met rechttoe-rechtaan, alles zwart maken en basics. Dit jaar gaan we knallen! Ben jij benieuwd wat hier in 2024 voor in de plaats komt? Ik ontleed de nieuwste trends voor je en niet onbelangrijk; vertel je hoe je deze kunt toepassen in jouw woning!


Trend 1: Bruin en roodtinten zoals Burgundy en Wijnrood


Een opvallende kleurentrend die we in 2024 zien, is het gebruik van rijke bruine en diepe roodtinten zoals burgundy en wijnrood. Deze warme en intense kleuren brengen een gevoel van luxe en gezelligheid in de ruimte.


Hoe pas je bruin en roodtinten zoals Burgundy en Wijnrood toe in jouw huis?

Overweeg het gebruik van deze tinten voor accentmuren, een nieuwe bank of als je wat voorzichtiger wilt beginnen; een mooie vaas met bijpassende bloemen. Tip: Als je durft.. combineer deze kleur met knalroze voor een eigenwijs & knallend effect.


Mijn mening:

Persoonlijk ben ik geen groot fan van roodtinten, maar als we dan deze kant op gaan ben ik wel heel erg blij dat het de paars-rode kant is. Het voordeel van deze kleuren vind ik dat het warme kleuren zijn. De afgelopen jaren speelde groen een grote rol in menig interieur. Hoewel niet iedereen dit zo ervaart is groen toch echt een koele kleur. Ik kijk uit naar kleurenpaletten met warmere kleuren voor een extra knusse vibe.Trend 2: Het gebruik van chroom en zilveren accessoires en meubels2024 brengt ons naar de toekomst. Deze trend is een beetje spacey, glamour en zorgt voor een ‘moderne’ uitstraling. Waar we de afgelopen jaren erg fan waren van goud & messing zien we hier nu echt een verschuiving in ontstaan. Deze materialen voegen een eigentijdse uitstraling toe aan elk interieur.Op welke manieren kan je chroom en zilveren accesoires toepassen in je huis?

Denk aan discoballen, spiegeltafels, chromen vazen & metallic stoffen op sierkussens
Mijn mening:

Ik moest hier heeeel erg aan wennen. Ik ben enorm fan van goude accenten en deze trend stond daar haaks op. Maar…. hoe meer ik deze items voorbij zag komen hoe gaver ik ze ging vinden. Deze trend is vroeger enorm populair geweest, vanwaar de naam ‘space age’ is ontstaan. Deze trend gaat heel goedin combinatie met vintage meubelen, waardoor het enorm passend is binnen mijn stijl. Ik merk dat ik langzaamaan omsla naar een chroom & zilverliefhebber en dit steeds vaker in mijn eigen huis & ontwerpen toepas.


Tip voor het toepassen van chroom en zilvere accessoires en meubels in je interieur Wat bij deze trend hoort is dat je ook meerdere metalen met elkaar kan combineren. Wat betekent dat je helemaal geen afstand hoeft te doen van je dierbare gouden lamp. Deze ‘mixed metals’ combineer je lekker met elkaar.


Trend 3: Handwerk


Weg van de massa en dus van de massaproductie is wat 2024 hard naar ons roept. We vinden het steeds belangrijker ons te onderscheiden en iets eigen te maken. Wat betekent dat we nu kiezen voor handwerk en ambachtelijke stukken. Hiermee kan je jouw persoonlijkheid & originaliteit in een ruimte laten spreken.


In de praktijk: Kies in plaats van ‘kant en klare’ items voor een maatwerkkast. Of laat een tafel of eetkamerbankje op maat maken.Ik ben gek op hand & maatwerk. Maatwerkkasten zijn niet alleen heel praktisch omdat ze perfect aansluiten op de ruimte, ze kunnen daarnaast naadloos overgaan in de vormen van je woning. Thuis hebben wij een maatwerkkeuken die van vloer tot plafond loopt en hierdoor de hoogte benadrukt. Ook hebben we een ronde, knalroze plint om het kookeiland en echt een eigen look & feel geeft aan deze ruimte. Ook hebben wij een erkerbankje laten maken, waardoor we met wel 9 man aan tafel kunnen zitten met een kerstdiner of spelletjesavond.


Wil je een kleinere variant? Bij ons kan je jouw eigen eetkamerstoel ontwerpen. Van model tot aan stoffen per zitvlak; helemaal á la jij!


Trend 4: Glossy/hoogglans overal


Hoogglans is terug en dit keer niet alleen beperkt tot accessoires en meubels. In 2024 zien we een opkomst van hoogglans oppervlakken. Dit jaar gaan we experimenteren met hoogglansafwerkingen op wanden, meubels en zelfs plafonds voor een glanzend nieuw jaar.


Op wat voor manieren kan je glossy/hoogglans toepassen?

Gebruik hoogglans op meubels, wanden, vloeren en accessoires. Het kan overal terugkomen, maar de makkelijkste toepassing is natuurlijk op houtwerk. Ook het epoxy wat regelmatig voorbijkomt is onderdeel van deze trend.


Tip: Naast de chique uitstraling reflecteert hoogglans ook nog eens licht. Gebruik dit in je voordeel en licht de donkere hoekjes in jouw woning op met hoogglans toepassing


Mijn mening

Ik houd van hoogglans. Voor mijn gevoel geeft het een chique uitstraling, die van een oud herenhuis met klassieke elementen. Ook hoogglans vloeren vind ik heel erg vet.Trend 5: Spelen met tegels: 3D tegels en patronen


Tegels krijgen in 2024 een nieuwe dimensie met 3D tegels en intrigerende patronen. Gebruik deze tegels niet alleen in de badkamer en het toilet, maar ook op onverwachte plaatsen zoals een bijzettafel, op de haard of zelfs op het kookeiland. Met tegels voeg je textuur en diepte toe aan je interieur.


Tegels kun je op zoveel verschillende manieren toevoegen!

Betegel de wand boven het aanrecht, je schouw, een bijzettafel of complete wand tot aan het plafond.


Mijn mening Er zijn tegenwoordig onwijs veel tegels te koop. Wie zich beperkt tot de 60x60 tegel in een betonlook is echt ‘missing out’. Tegels komen uit verschillende windstreken en hebben daardoor ook verschillende uitstralingen. Zo zijn Marokkaanse tegels vaak wat onregelmatiger met een robuuste & nonchalante uitstraling. Spaanse wandtegels zijn vaak wat gladder & bevatten veel sprekende kleuren. Zo zit er voor ieder persoon genoeg tussen wat je aan kan spreken en jouw persoonlijkheid terug laat komen in het interieur.


Tip: neem een keer een kijkje bij Designtegels in Breda. De snoepwinkel voor tegels. Bekijk het prachtige en vooruitstrevende assortiment en laat je lekker inspireren.


Trend 6: Strepen, strepen, strepenStrepen zijn tijdloos en veelzijdig. Of het nu gaat om verticale, horizontale of diagonale strepen, ze kunnen worden gebruikt om de ruimte te verbreden, te verhogen of zelfs om een speels element toe te voegen.


Op welke manieren kan je strepen toevoegen in je interieur?

Voeg gemakkelijk een streepje toe in de vorm van een sierkussen. Ben je toe aan een ingrijpende verandering? Voeg dan strepen toe aan je wanden of zelfs je plafond.


Tip: kies in deze patronen kleuren die al elders in de ruimte voorkomen. Zo kunnen de strepen uit een patroon je helpen eenheid te creëren binnen je interieur.


Mijn mening

Ik vind het erg leuk dat de strepen een comeback maken. Hierin zijn zo veel verschillende soorten toepassingen en strepen te bedenken dat het altijd op een bepaalde manier goed staat in ieder interieur.


Trend 7: Kleurrijke keukens


Kleurrijke keukens zijn dé trend in 2024. Waar keukens voorheen in basic kleuren werden gekozen zijn deze steeds in meer kleuren beschikbaar bij de keukenwinkels. Voorheen werd snel gekozen voor een witte, grijze of zwarte keuken. Dat is nu passé. De gemiddelde keuken-koper kiest momenteel al sneller voor taupe of grijsgroen. Echter maken we steeds meer plaats voor knalkleuren. Een roze, donkerblauwe of oranje keuken is dan ook wat we steeds vaker zullen gaan zien.


Heeeerlijk dit. Ik ben wel toe aan wat kleur. Om me heen merk ik dat mensen steeds verder afstappen van kleurloze & zwarte elementen in het interieur, wat vooral een vrolijke boost geeft aan je interieur en dus ook aan je humeur.


Kleur in je keuken kan je toevoegen op allerlei manieren!

Voeg levendige kleuren toe aan keukenkasten, aanrechtbladen of zelfs aan keukenapparatuur om een vrolijke en energieke sfeer te creëren in deze centrale ruimte van het huis.

Functioneert je keuken prima, maar zou je wel graag wat kleur willen toevoegen?

Dit kan op 1001 verschillende manieren, zonder dat je direct een nieuwe keuken hoeft aan te schaffen. Laat je keukenkastjes wrappen of verf deze in een andere kleur. Voeg gekleurde siertegels toe boven het aanrecht of laat je huidige tegels vervangen. Verf de wanden en het plafond in een gezellige kleur die je terug laat komen in de waterkoker en je theedoeken. De keuken is vaak de gezelligste plek in huis, straal dit ook uit.

Welke trends blijven?


Naast nieuwe trends zijn er ook behoorlijk wat trends die we al kennen van afgelopen jaar, die ook in het nieuwe jaar lekker voortvloeien. Benieuwd welke dat zijn?


1.   Organische Vormen: Connectie met de natuur


2023: In 2023 zagen we al een sterke focus op organische vormen in interieurontwerp. Meubels met vloeiende lijnen, natuurlijke materialen en design in organische vormen. Elementen uit de natuur worden geïntegreerd in de binnenruimte en waren prominent aanwezig. Denk aan meubels met afgeronde hoeken, organisch gevormde accessoires en planten die niet meer weg te denken zijn uit de huidige woonkamer.


2024: Deze trend zal naar verwachting evolueren in 2024, waarbij ontwerpers nog verder gaan met het omarmen van de organische vormen. Ik verwacht dat er meer geëxperimenteerd zal worden ongewone vormen en asymmetrie, waardoor ruimtes een meer kunstzinnige uitstraling krijgen. De organische vormen zullen niet alleen in meubels gebruikt worden, maar verder worden doorgetrokken naar vormen van ruimtes en maatwerk meubels. Denk bijvoorbeeld aan een kookeiland in een organische vorm. Daarnaast zullen duurzame materialen en ecologisch verantwoorde ontwerpen centraal staan, waardoor de connectie met de natuur nog sterker wordt benadrukt.


2.   '70s Invloeden: Retro Revival2023: De '70s-stijl maakte in 2023 een sterke comeback. We zagen aardse kleurenpaletten, groovy prints, en retro-meubels die een nostalgisch gevoel opriepen. De '70s-invloeden werden vooral gebruikt als accenten en statementstukken in een eigentijds interieur. Kleuren die veel gebruikt werden zijn bruin, oranje, paars & aardetinten. Typische materialen bij dit thema zijn rotan & velvet.


2024: In 2024 zullen de '70s-invloeden subtieler maar consistenter aanwezig zijn. Ontwerpers zullen de lijn tussen retro en modern verder vervagen door bijvoorbeeld '70s-kleuren in een eigentijds kleurenpalet te integreren. Ik verwacht dat texturen en prints uit de jaren '70 op een verfijnde manier worden toegepast, zodat de esthetiek van die tijd wordt geëerd zonder de ruimte te overdonderen.Welke trends gaan?


Hoewel het altijd lastig is om in de toekomst te kijken zijn er ook nog een aantal trends waarvan ik verwacht dat ze langzaamaan uitdoven en waarvan we afscheid gaan nemen

 

1. Minimalistisch wit


2023: Minimalistische ontwerpen met overwegend witte kleurenpaletten waren de afgelopen jaren populair.


2024: We kunnen een verschuiving zien naar meer kleurrijke en gedurfde ontwerpen, waarbij minimalistisch wit plaatsmaakt voor rijkere en expressievere kleuren.


2. Industriële interieurstijl


2023: De industriële stijl met ruwe materialen, bakstenen muren en metalen accenten was een trend.


2024: In 2024 zien we een afname in de populariteit van deze stijl, waarschijnlijk vervangen we dit door meer verfijnde en warmere ontwerpen.


3. Zwart


2023: Het gebruik van zwart in het interieur was in trek. Zwarte accenten werden soms gebruikt om een modern en strak contrast te creëren Denk hierbij aan zwarte kozijnen, keukens & deuren.


2024: Er komt een verschuiving naar meer natuurlijke elementen en aardetinten, waarbij zwart minder wordt gebruikt om contrast te bereiken.


4. Overmatig gebruik van marmer


2023: Marmer was een geliefd materiaal voor vloeren, werkbladen en decoratieve elementen.


2024: Het overmatige gebruik van marmer kan afnemen, waarbij ontwerpers mogelijk meer diversiteit in materialen gaan verkennen.


5. Strakke rechte lijnen


2023: Strakke en rechte lijnen waren kenmerkend voor modern design.


2024: We kunnen een verschuiving zien naar meer organische vormen en vloeiende lijnen, waarmee ruimtes een zachtere uitstraling krijgen.


6. Minimalisme


2023: Overdreven minimalistische interieurs met zeer weinig accessoires zijn een tijdlang erg populair geweest. 


2024: Een meer eclectische inrichting waarbij persoonlijkheid en karakter worden omarmd wordt in de toekomst steeds populairder.

299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page