top of page

Kleurgebruik in huis

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

95% van de mensen vindt het eng om kleur te gebruiken! Voor mij een schrikbarend hoog getal, maar het verklaart de hoeveelheid witte muren in veel van de huishoudens die ik binnenloop. Voor mij een hele goede reden om een blog te schrijven over kleurgebruik in huis!


Waarom zou ik kleur gebruiken in mijn huis?

Niks moet, natuurlijk. Maar weet dat niks zo’n grote impact heeft op de sfeer in huis als kleur. Kleur heeft namelijk niet alleen een esthetisch effect, het heeft ook een grote invloed op wat we doen en hoe we ons voelen! Zo heeft kleur invloed op onze slaap, energiepeil, maar ook op onze gesprekken en ons gedrag. Door de juiste kleuren te kiezen kun je ervoor zorgen dat jouw huis aanvoelt als een knusse cocon en niet als een koude, ongezellige plek. Het loont dus zeker je hier van te voren even in te verdiepen.

Daarnaast is kleur een van de eenvoudigste manieren om je interieur aan te passen. Met het juiste kleurgebruik kan je een ruimte zelfs groter of kleiner laten lijken. Het voordeel is: je kunt het gewoon zelf doen.


Hoe kies ik mijn kleuren?

Als je gaat renoveren of verbouwen is het handig om in de eerste fases al na te denken over het kleurenpalet dat je wil gebruiken. Je moet immers vaak al aan het begin van het project kleurkeuzes maken; denk hierbij aan de tegels, kranen of keukenbladen die je in een vroeg stadium uitkiest. Kleur toevoegen aan een wit canvas is niet ideaal. Maak een plan vóór je begint. Breng in een moodboard alle kleuren samen die je in een ruimte wil gebruiken. Je ziet hierdoor al snel of het bij elkaar past en of er nog iets ontbreekt. Daarbij geldt de regel; hoe minder verschillende kleuren, hoe rustgevender het resultaat.


Waarom geen witte muren?

In Nederland worden de muren massaal wit geschilderd. Lekker rustig en neutraal is vaak de gedachte hierachter. Maar deze keuze is minder neutraal dan je zou denken. Wit is namelijk een ongezellige en onpersoonlijke kleur die ook bepaalde effecten met zich meebrengt. Zo kun je bijvoorbeeld vermoeid raken, omdat het zo fel is aan je ogen. Wit werkt daarnaast minder ontspannend dan groen en heeft niet de activerende kwaliteiten als warmere tinten.


Hoe begin ik?

Kies niet zomaar een kleur die je mooi vindt. Begin met de vraag: waar wil ik deze ruimte voor gebruiken? En stem daar je kleurenpalet op af. Kleur is zo veel meer dan decoratie. Ze hebben een emotioneel en fysiek effect op ons. Wil je ontspannen? Kies dan voor groen. Een oranje ruimte is niet geschikt om tot rust te komen, wel voor het voeren van actieve gesprekken.


De meest gestelde vraag:

"ben ik die kleuren niet snel zat?"

Deze vraag kun je je ook afvragen bij witte muren. Een kleur die goed gekozen is raak je niet snel zat, omdat het wérkt. Kies een kleur die goed past bij jou en de functie van de ruimte. Zo wordt het een weerspiegeling van je persoonlijkheid. Het laat zien wíé daar woont. Waarschijnlijk ben je een compleet ander persoon dan je buurman, dus waarom zou je huis er dan hetzelfde uit zien?Past kleur in elk huis?

Ja! Wat je woonstijl ook is, overal past kleur bij. Zo zou je bijvoorbeeld de bouwstijl van je huis als leidraad kunnen nemen voor de kleurkeuze. Zo werken statige tinten als bordeauxrood en koninklijk blauw beter in een herenhuis dan een moderne nieuwbouwwoning. Ook de locatie kan een leidraad zijn. Denk hierbij aan je vakanties in zonnige landen, in Mexico kiest men een feller kleurenpalet dan in bijvoorbeeld in Oostenrijk.


Vragen of behoefte aan advies?

Ik hoop enorm dat ik je hiermee heb kunnen inspireren een mooi kleurenpalet voor jouw woning samen te stellen. Blijft het kiezen van kleuren lastig voor je? Maak dan een afspraak bij De Interieurbar! Ik denk graag met je mee.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page