top of page

Vintage in je interieur - duurzaam wonen

We zien het steeds vaker: vintage of tweedehands items in je interieur. Waar duurzaamheid anno 2023 een steeds grotere rol gaat spelen, zien we dit gelukkig ook terug in de woontrends. Ik ben zelf al jaren gek op marktplaats, vintage markten en tweedehands winkels. Hoewel je soms diep moet graven (of scrollen) heb ik mijn meest waardevolle woonitems daar vandaan.

Vintage woonitems

Waarom kiezen voor vintage woonitems?

Wat mij zo enorm trekt aan vintage is het ambacht waarmee men vroeger items maakte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Deense dressoirs uit de jaren ’60, deze slanke maar stevige meubels stralen degelijkheid uit.


Daarnaast was er ook veel oog voor detail, in de sierlijke hangreepjes. Een andere zwak van mij is dat vintage items nagenoeg uniek zijn, of in ieder geval erg moeilijk zijn om te vinden. Mijn meest dierbare item is de porseleinen panter die ik cadeau kreeg voor mijn verjaardag. Deze panters zijn geliefd onder vele vintage liefhebbers.


Doordat ze met de hand geschilderd zijn is het goed zoeken naar degene met de juiste uitstraling en voor mij vooral de juiste blik. Een ietwat loensende panter is namelijk niet bepaald heel stoer.


Vintage interieurontwerp

Wat zijn vintage interieurtrends?

Items uit de jaren 60/70/80 maken op dit moment een enorme comeback in zowel de mode als het interieur. In het interieur zien we dit vooral terug in velourse stoffen, elementenbanken, ronde vormen en grafische prints. Om ervoor te zorgen dat je huis niet lijkt op dat van je grootmoeder is het van belang een mix te maken tussen nieuwe en vintage items.
Duurzaamheid in je interieur

Tweedehands items zijn duurzaam, maar waarom eigenlijk?

Doordat je kiest voor een tweedehands item hoeft er geen nieuw item gemaakt te worden.


Doordat items niet te hoeven worden vernietigd komen minder afvalstoffen vrij. Daarnaast hoeft er geen nieuw product te worden gemaakt, wat grondstoffen en energie scheelt bij het produceren en het transporteren van een eventueel nieuw item. Weggooien van spullen die nog goed zijn en het maken van nieuwe items omdat de trend voorbij is, is anno 2023 niet meer oké. Waar we een aantal jaar geleden nog over produceerden en voor alles wegwerpplastic gebruikten zijn we ons er inmiddels van bewust dat we moeten veranderen om de aarde voor ons alles leefbaar te houden.


Duurzaam interieuradvies

Hoe kom ik aan vintage items?

Vintage items vind je op marktplaats, op vintage markten en in tweedehandswinkels.

Niet iedereen vindt het leuk om marktplaats of kringloopwinkels af te struinen, gelukkig zijn hier inmiddels veel oplossingen voor!


Zo zijn er veel vintage winkels, waar handelaren de pareltjes al voor je hebben uitgezocht. Ook zijn er online inmiddels veel websites die alleen geselecteerde vintage spullen aanbieden. Deze zijn dan afkomstig van handelaren of geverifieerde verkopers waardoor minder risico loopt als spullen niet of beschadigd bij je aankomen.


Duurzaam interieurontwerp laten maken?

Omdat ik groot fan ben van vintage items en deze graag verwerk in mijn interieurontwerpen heb ik ervoor gekozen naast nieuwe woonaccessoires, ook vintage items te gaan verkopen bij De Interieurbar. Deze pareltjes zijn door mij uitgezocht en te koop in De Interieurbar in Breda. Binnenkort zal je deze items ook online kunnen aanschouwen en reserveren. Het aankopen van de items kan alleen in de winkel. Wil jij ook graag vintage in je interieur, maar weet je niet goed hoe? Ik denk graag met je mee.

55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page