top of page

Welke raambekleding kies je bij een draaikiepraam?

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022

Woon je in een nieuwbouwwoning? Dan is de kans groot dat je draaikiepramen hebt. Hoewel je met deze ramen heel makkelijk kan ventileren brengt het qua raambekleding een uitdaging met zich mee. Doordat de ramen naar binnen draaien en kiepen hangt raambekleding namelijk al snel in de weg. Hierdoor krijg ik vaak de vraag welke raambekleding je hierbij het beste kan kiezen. Ik zet de mogelijkheden voor je op een rijtje:


Kiezen tussen op de dag en in de dag

Als eerste is het belangrijk te bepalen of je jouw raambekleding in de dag wil (en kan) monteren of op de dag. Het verschil zie je in de bijgevoegde afbeelding.

Dit is afhankelijk van jouw kozijn en de ruimte eromheen.Raambekleding in de dag & op de dag
Het verschil tussen raambekleding in de dag & op de dag


Raambekleding ‘op de dag’

Als er voldoende ruimte is om jouw raambekleding op de dag te monteren is er keuze uit veel verschillende opties:

- Gordijnen

Gordijnen geven veel sfeer en verbeteren de akoestiek. Ook kunnen ze zorgen voor privacy en hebben ze een isolerende werking. Gordijnen nemen daarentegen wel wat ruimte in. Hoe dikker en stugger de stof hoe meer hier rekening mee gehouden moet worden.

- Vouwgordijnen

Doordat vouwgordijnen ook van stof zijn geven ook deze veel sfeer en verbeteren ze de akoestiek. Vouwgordijnen nemen minder ruimte in dan gewone gordijnen. Bij vouwgordijnen is het wel handig je bewust te zijn van het feit dat ze altijd boven in het raam hangen en dus wat daglicht wegnemen.

- Rolgordijnen

Rolgordijnen hebben een isolerende werking en helpen je het licht te reguleren. Rolgordijnen zijn er in verschillende stoffen en is vaak de voordeligste optie.

- Jaloezieën

Jaloezieën kunnen je van veel privacy voorzien zonder te veel daglicht weg te nemen. Door middel van het kantelen van de jaloezieën kun je het licht goed reguleren. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Jaloezieën vangen daarentegen veel stof, vooral bij zwarte jaloezieën vergt dit wat aandacht.


Denk er dus wel aan dat de raambekleding voor de inkeping van het kozijn komt te hangen en dus als het ware op de wand zit. Hier moet voldoende ruimte voor zijn en is ook iets wat je mooi moet vinden.


Horizontale jaloezieën interieuradvies

Raambekleding ‘in de dag’

Vaker is het in nieuwbouwwoningen zo dat er geen mogelijkheid is de raambekleding ‘op de dag’ te monteren. Hierdoor wordt de keuze wat meer beperkt, maar . Bij dit soort ramen kan de raambekleding direct op het kozijn worden gemonteerd. Zo beweegt de raambekleding mee met het draaien en kiepen van het raam.


- Plisségordijnen

Plisségordijnen kunnen je perfect van privacy voorzien en helpen je de lichtinval te kunnen reguleren. Plisségordijnen kan je van boven en beneden verstellen, waardoor je veel mogelijkheden hebt. Deze bestaan uit een gevouwen stof. Deze raambekleding is met klemsteunen te monteren, waardoor je niet hoeft te boren in je (kunststof) kozijn.


- Rolgordijn

Rolgordijnen zijn erg tijdloos en voordelig. Deze zijn te koop in verschillende kleuren en stofsoorten. Als je zoekt naar raambekleding voor de privacy is een duo rolgordijn een goed alternatief.


- Jaloezieën

Jaloezieën zijn er in verschillende soorten en maten. Houten jaloezieën voegen veel sfeer toe aan het interieur en bieden veel mogelijkheden qua privacy en lichtinval. Houten jaloezieën zijn geen optie als je kunststof kozijnen hebt en hier niet in wilt boren. Jaloezieën zijn er ook in kunststof en aluminium verkrijgbaar. Kies in een badkamer bijvoorbeeld voor kunststof, omdat hout niet goed tegen vocht kan. Aluminium is daarentegen erg licht van gewicht en heeft een strakkere uitstraling.


Blijf je het na het lezen van deze blog nog lastig vinden om de juiste keuze te maken? Maak dan een afspraak bij De Interieurbar. Ik adviseer je graag over welke soort raambekleding het meest geschikt is in jouw interieur. Eventueel maak ik een interieurontwerp waarin al je wensen uitgewerkt zijn.

123 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page