top of page

Het optimaal benutten van de lichtinval in jouw huis.

Bijgewerkt op: 16 jan.

Bij het inrichten van je huis speelt de lichtinval een grote rol. Als interieurontwerpers hebben we hier vaak mee te maken. De ligging van het huis en omringende factoren zoals hoge gebouwen of bomen hebben invloed op de lichtinval in een woning. Over het algemeen hebben kamers op het noorden, zuiden, oosten en westen allemaal hun eigen voor- en nadelen, die ze meer of minder geschikt maken voor bepaalde doeleinden. Het is goed om je bewust te zijn van de ligging die een kamer heeft. Zo kun je de kamers optimaal benutten en zul je je in iedere kamer zo prettig mogelijk voelen. Wij delen graag onze ervaring en tips met betrekking tot de lichtinval in jouw huis met je in deze blog.


Algemeen

Als je houdt van een koele slaapkamer, kun je beter niet op het westen slapen, omdat de zon dan in de namiddag vol naar binnen schijnt. Als je ’s ochtends moeilijk wakker wordt, kies dan een slaapkamer op het oosten zodat je niet wakker wordt van de ochtendzon.

Knusse, donkere kamer. Hotel chic. Warme slaapkamer.

Hoeveel zon er overdag naar binnen schijnt hangt ook af van de gebouwen en andere elementen die rondom je woning staan. Als je naast hoge gebouwen woont of direct naast een bos kan het zijn dat deze flink wat daglicht tegenhouden.


Noorden

Op het noorden liggen meestal de donkerste en meest koele kamers van het huis. Zonlicht valt hier alleen vroeg in de ochtend en in de avond even naar binnen. Het is daarom belangrijk hier voor voldoende licht te zorgen. In deze kamers is het minder warm. Koele kleuren worden daarin nog koeler en witte muren kunnen in deze kamers een blauwe of paarsige gloed krijgen.

Tips:

 • Deze kamers ontvangen over het algemeen minder direct zonlicht. Kies daarom voor lichte & warme kleuren op de muren en meubels om de ruimte helderder te maken.

 • Gebruik spiegels om het beschikbare licht te reflecteren en de illusie van een ruimere kamer te creëren.

 • Gebruik van warme, gezellige texturen en stoffen om de kamer gezelliger te maken.


Oosten

De zon komt op in het oosten, dus hier valt ’s ochtends en vroeg in de middag zonlicht naar binnen. In deze kamers warmt het aangenaam op in de zomer en koelt het snel af in de winter.


Tips:

 • Ochtendzon is kenmerkend voor oostelijke kamers. Kies voor lichtdoorlatende gordijnen of jaloezieën om veel zonlicht binnen te laten.

 • Plaats meubels zo dat ze profiteren van het ochtendlicht, bijvoorbeeld door een ontbijttafel bij het raam te plaatsen. Of een lekkere fauteuil om van je eerste kopje koffie van de dag te genieten.

 • Het zonlicht heeft een blauwe gloed en past het mooiste bij de kleuren donkergroen, donkerblauw, paars en bruin op de wand.


Zuiden

Hier heb je het grootste gedeelte van de dag licht en soms hele felle zon. Om de warmte te kunnen beperken is de juiste zonwering, zoals gordijnen of jaloezieën van belang.

Zonlicht in huis. Zon in het interieur.

Ook hebben bijvoorbeeld meubels en je vloer een groter risico op verkleuring door de zon in kamer die op het zuiden gelegen zijn. In deze kamers lijken kleuren op de wand vaak een stuk lichter dan kamers gelegen op het noorden.


Tips:

 • Deze kamers ontvangen over het algemeen de meeste zon. Overweeg gordijnen of zonwering om extreme hitte te voorkomen.

 • Het licht uit het zuiden heeft een warme gloed waardoor zowel warme als koele kleuren goed uitkomen in je interieur. Kies voor lichte kleuren om de ruimte fris en luchtig te houden.

 • Plaats hier planten die van veel zonlicht houden.


Westen

Deze kant van het huis heeft het meeste onder het weer te lijden. Kamers op het westen hebben de middag- en avondzon, waardoor de verf op raamkozijnen eerder wordt aangetast en de kleuren van meubels en vloer het snelst verbleken. Voor slaapkamers op het westen kun je het beste kiezen voor verduisterende gordijnen. Voor kamers op de begane grond kun je ook bescherming bieden door

het planten van bomen en struiken in de tuin.


Tips:

 • Westelijke kamers hebben vaak de warme middagzon. Overweeg raambekleding waarmee je het om het zonlicht kan beïnvloeden.

 • Plaats je eettafel of een lekkere stoel aan de westkant om te genieten van de namiddag-zon en eventueel uitzicht op de zonsondergang.

 • Een ruimte op het westen heeft een dromerige lichtinval. Het licht is hier in de ochtend vrij koel en wordt steeds warmer. De uren voor zonsondergang zijn hier prachtig, op muren met lichte kleuren verschijnen dan lichtreflectoren. Ga voor lichte en poederige tinten om de natuurlijke lichtinval te versterken.Ben je benieuwd naar meer tips over de lichtinval in jouw woning? Lees dan meer in de blog 'Meer licht, meer ruimte; 5 tips om je ruimte optisch te vergroten'.


Wil je samen aan de slag om het beste te maken van jouw interieur? Plan dan een telefonische kennismaking of een adviessessie in via deze link.

1.680 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page