top of page

Meer licht, meer ruimte: 5 tips om je ruimte optisch te vergroten

Bijgewerkt op: 24 nov. 2023



Binnen interieurontwerp is er één element dat vaak over het hoofd wordt gezien maar toch een enorme impact heeft op de sfeer van elke ruimte namelijk: natuurlijk licht. Of je nu een knus appartement leeft of in een ruime woning, de juiste licht strategieën kunnen een wereld van verschil maken in hoe we onze leefruimte ervaren. Met de juiste tips laat je jouw knusse appartement groter lijken, zonder dat er daadwerkelijk vierkante meters aan je appartement worden toegevoegd.


Allereerst het begrijpen van zon richtingen is key!!! - de richting van de zon bepaalt hoeveel natuurlijk licht er in de ruimte binnenkomt. Zonlicht vanuit zuidelijke richting bevat meer direct zonlicht dan vanuit noordelijke richting.


Houdt er rekening mee dat kamers die op het noorden staan vaak donkerder en koeler zijn dan kamers op het zuiden. Deze informatie is extreem belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van het juisten kleur- en materialenpalet. De richting van de zon heeft een aanzienlijke invloed op de lichtinval in een ruimte en is belangrijk bij het inrichten van je woning. Wat vooral belangrijk is om te weten:


Noordelijk licht is koeler en gelijkmatiger verdeeld. Terwijl zuidelijk licht warmer en intenser kan zijn. (Verf)kleuren die je in een ruimte kiest vallen in een kamer op het noorden veel koeler uit dan in een ruimte op het zuiden.



1. Kleurgebruik en lichtinval: zo gebruik je kleur om lichtinval te optimaliseren

Een van de meest directe voordelen van natuurlijk licht is dat het een ruimte opener en groter laat aanvoelen. Daartegenover kan een ruimte met weinig natuurlijk lichtinval

kleiner en knusser aanvoelen. Met het juiste kleurenpalet kan je hier invloed op uitoefenen en een kleine ruimtes groter laten lijken.


In ruimtes met weinig lichtinval kun je lichte kleurpaletten toepassen, dit laat de ruimte frisser en luchtiger aanvoelen. Denk hierbij aan kleuren zoals crème, wit tinten, lichte aardetinten en zachte pastel tinten. Bij een wat donkerder ruimte is het goed om voor wat warmere tinten te kiezen, aangezien de ruimte al zwaar kan aanvoelen kan een grijze tint dit effect versterken. Daarom is het goed om te kiezen voor warme en frisse tinten om de ruimte echt te laten opleven.


Bij ruimtes met veel natuurlijke lichtinval is het erg interessant om met contrasten te spelen. Denk hierbij aan donkere tinten, behangsoorten met een opvallende print en het mixen van stijlen. Vanwege de lichtheid van de ruimte voelen donkere tinten hier minder zwaar aan.


Houd er rekening mee dat kleuren in elk licht anders kunnen uitvallen.

Kijk uit dat je bij een lichte ruimte ook niet te veel heldere en frisse tinten toepast, dit kan namelijk een overkill worden waarmee je letterlijk kan verblinden. Een balans vinden tussen licht en donker is extreem belangrijk. Twijfel je of een nieuwe kleur op de wand het juiste effect heeft? Probeer dan eerst een kleursample uit, zo kun je de kleur gedurende de dag in de gaten houden om te kijken of dit de juiste keuze gaat zijn.



2. Raambekleding en lichtinval: zo kies je de juiste raambekleding voor elke ruimte

Natuurlijk licht brengt een uniek lichtspel met zich mee dat de sfeer van elke kamer verandert. Dit is in elke kamer anders, door dat we te maken hebben met warm licht op het zuiden en koeler noorderlicht. Het is belangrijk in verschillende ruimtes ook te kiezen voor verschillende soorten raambekleding die hier het gewenste effect hebben. Zo creëer je een warme en uitnodigende sfeer in je interieur.


Heb je weinig natuurlijk lichtinval dan is het prettig om overdag de gordijnen open te laten en te kiezen voor gordijnen met een lichtdoorlatende stof. Vermijd dikke gordijnstoffen en raambekleding die vast voor het raam hangt zoals vouwgordijnen en jaloezieën.


Indien je veel natuurlijk lichtval hebt kan het prettig zijn fel daglicht te verzachten.

Investeer in flexibele raamdecoratie, zoals jaloezieën of gordijnen met verstelbare lamellen, om zo het licht te kunnen reguleren. Zo kun je overdag het zonnetje in huis halen en ‘s avonds een knusse en gezellige sfeer creëren.



3. Shiny materials it is!

Reflecterende materialen weerkaatsen licht. Licht zorgt ervoor dat een ruimte groter lijkt. Andersom werkt dit net zo. Zo kan je je wellicht voorstellen dat een donkere ruimte die veel matte materialen bevat nog donkerder oogt. Dit gegeven kunnen we in ons voordeel gebruiken. Door de juiste reflecterende of juist matte materialen toe te passen creëren we een goede balans in jouw interieur.


Kies in een donkerende ruimte voor hoogglans elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoogglans gietvloer of keukenfrontjes met een hoogglans finish. De hoogglans finish weerkaatst het kleine beetje daglicht dat in de ruimte aanwezig is, waardoor de lichtbeleving verdubbelt.



Een andere manier om meer licht in de ruimte kunnen brengen is doormiddel van spiegels, spiegels weerkaatsen licht. Je kunt deze op een smaakvolle manier toepassen door een sierlijke spiegel op een schouw te plaatsen of door bijvoorbeeld een bijzettafel die gemaakt is van spiegels op een donkere plek in de ruimte plaatsen.


Ook behang soorten met glans erin weerkaatsen licht, pas dit behang toe op een wand met weinig natuurlijk daglicht en creëer hiermee gelijk optisch meer licht.


Tot slot kan je reflecterende elementen vinden in hoogglans verf op houtwerk zoals plinten & kozijnen, een hoogglans aanrechtblad & verlichtingsarmaturen met een glanzende afwerking.


Te veel daglicht in een ruimte kan onprettig aanvoelen. Daarom is het goed om in hele lichte ruimtes met matte elementen te spelen. Een matte gietvloer of houten vloer kan hier een goede optie zijn om de lichtinval te beperken. Kijk dus goed naar de lichtinval van jouw woonomgeving om zo de juiste materiaalkeuzes te kunnen maken.


Kortom: Gebruik hoogglans elementen en reflecterende items om licht te weerkaatsen en een ruimte optisch vergroten. Kies voor matte elementen om licht te verzachten. Het is belangrijk om goed te kijken naar jouw situatie en hierin de juiste balans te vinden. Kom je er met behulp van deze tips niet uitkomt of liever samen aan de slag gaat, sta ik klaar om je verder te helpen.


4. Houdt je ramen vrij

Het klinkt misschien logisch maar het is belangrijk om je ramen zo min mogelijk te blokkeren. Het voelt natuurlijk om dit te doen om zo inkijk te minimaliseren maar hier zijn ook andere oplossingen voor.


Wat zeker in Nederland veelvoorkomend is, is het plaatsen van verschillende accessoires in het raamkozijn. Wat men niet beseft is dat door accessoires in het raamkozijn te zetten je het natuurlijke licht wat naar binnen schijnt blokkeert. Dit maakt de ruimte donkerder en voelt daardoor kleiner aan. Probeer de accessoires in je raamkozijn te minimaliseren om zo veel mogelijk natuurlijk daglicht naar binnen te laten schijnen.


Naast de woonaccessoires in het raamkozijn zie ik helaas vaak dat er robuuste meubels voor het raam worden geplaatst. Denk hierbij aan een loungebank die boven de vensterbank uitkomt of een kast die (deels) voor het raam wordt geplaatst. Voor dit fenomeen geldt hetzelfde; probeer meubels die het natuurlijke daglicht blokkeren te verplaatsen. Wat daarnaast kan helpen is te kiezen voor slankere meubels. Houd bij de aankoop van nieuwe meubels rekening met de positie van het raam.


Kijk naast je interieur ook naar je exterieur. Staan er grote bomen of struiken in de tuin die het natuurlijke licht belemmeren? Dit onderdeel wordt vaak vergeten, maar kan een enorme impact hebben op je lichtbeleving in huis.



5. Fake it till you make it

We zijn niet allemaal gezegend met grote ramen en een huis op het zuiden. We kunnen niet meer daglicht in huis halen dan hetgeen dat we hebben maar, gelukkig kunnen we wel meer licht en warmte in huis halen door middel van sfeer en accent verlichting.


Door in een donkere hoek een staande lamp te plaatsen creëer je een sfeervolle uitstraling. Kies voor lampenkappen in lichte kleuren en die gemaakt zijn van lichtdoorlatend materiaal. Dit draagt zowel bij aan sfeer en helpt om meer licht te verspreiden in de ruimte.


Ook kun je bepaalde elementen accentueren door licht te laten schijnen op een

kunstwerk (zoals je hiernaast ziet). Hiermee vestig je de aandacht op mooie items die je wilt uitlichten.

Maak gebruik van indirecte verlichting zoals wandlampen die naar boven schijnen om de hoogte te benadrukken of led strips om de binnenkant van kasten te verlichten. Dit soort kleine ingrepen kunnen schaduwen verminderen waardoor de ruimte helderder lijkt.


Kies bij het kopen van lichtbronnen voor warme kleurtemperaturen om een gezellige ruimte te creëren. Warm wit licht heeft een zachtere uitstraling en brengt een huiselijke sfeer. Ook is het prettig om gebruik te maken van dimmers of smartverlichting. Zo kun je op ieder moment van de dag de intensiteit van het licht reguleren naar de gewenste sfeer.


Conclusie:

Door middel van kleine ingrepen kan je gemakkelijk de lichtinval in jouw huis optimaliseren. Dit maakt je huis niet alleen sfeervoller, maar met de juiste tips laat je de ruimte ook groter lijken. Elke ruimte heeft een andere lichtinval en vraagt om een eigen plan van aanpak. Met bovenstaande tips hoop ik je een stapje dichter bij jouw droominterieur te krijgen. Kom je er met bovenstaande tips niet uit of ga je liever samen aan de slag? Plan dan een interieuradviessessie in. Ik denk graag met je mee!

Comentários


bottom of page