‘Waarvoor maken mensen gebruik van jouw diensten
als interieurontwerper?’ of ‘wat doe jij dan allemaal?’ zijn vragen die ik nog regelmatig van mijn omgeving krijg.
Ik kan me goed voorstellen dat het voor veel mensen een vaag vakgebied is. Hierdoor besloot ik hier een blog over te schrijven. Speciaal voor iedereen die benieuwd is naar mijn werkzaamheden en iedereen die zich afvraagt of het iets voor hen is.
1) In kaart brengen van jouw wensen
Als interieurontwerper neem ik de tijd om me te verdiepen in jouw smaak & wensen. Ik zie regelmatig dat klanten zelf eigenlijk nog niet zo goed weten wat ze willen of waarom ze iets willen. Door het (laten) maken van een moodboard, en het bespreken van verschillende interieurafbeeldingen krijg ik een goed beeld van jouw smaak. Ook probeer ik een aantal ‘zijwegen’ aan je voor te leggen, om te kijken of je ook open staat voor aanvullende opties. Soms word je namelijk door media als Pinterest in een specifieke stijl gezogen waar geen ruimte meer is voor andere inbreng. Ik probeer je uit deze tunnelvisie te trekken om te zien of er meer achter schuilt. Ook maak ik de verschillen en overeenkomsten tussen jou en je partner inzichtelijk.
2) Opties verkennen
Ik laat meerdere mogelijkheden zien. Neem hierbij bijvoorbeeld de indeling. Vaak maak ik 3 verschillende indelingsopties. Ik werk altijd de optie uit die je zelf hebt bedacht, een die vaak als losse puzzelstukken door je hoofd fladdert. Hierdoor vallen deze puzzelstukken in elkaar en kan je voor en -nadelen afwegen. Ook geef ik je altijd een out-of-the-box optie; een indeling die compleet anders is. Door het laten zien van deze verschillende opties ga je als klant nadenken over wat goed voelt en voor jou logisch is. Wat grappig is om te zien is dat mijn klanten uiteindelijk bijna altijd kiezen voor een indeling waar ze zelf niet op waren gekomen.
3) Beeldvorming
Interieurontwerpers kunnen door het maken van sfeerimpressies of 3D beelden inzichtelijk maken hoe jouw nieuwe interieur er uit kan zien. Dit kan op de computer zijn of door de verschillende kleuren en materialen die je uitkiest als een moodboard bij elkaar te leggen. Je ziet hierdoor veel beter wat de impact van jouw keuzes is en of alles goed bij elkaar past. Dit geeft je zekerheid waardoor je de keuzes ook daadwerkelijk in uitvoering gaat brengen.
4) Out of the box-ideeën
Doordat een interieurontwerper constant bezig is het met bedenken van slimme of mooie oplossingen is deze hier simpelweg creatiever in dan iemand die dit 3 keer in zijn leven doet. Veel ontwerpers zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het bedenken van maatwerk oplossingen. Of bijvoorbeeld het combineren van meerdere functies in een ruimte, waar je anders geen plek voor zou hebben. Kortom kunnen ze je helpen bij een inrichting of meubels die je zelf niet had kunnen bedenken en die veel meer mogelijk kan maken.
5) Shoppinglist & tips
Als het interieurontwerp er dan eenmaal is, is het ook erg fijn te weten waar je deze items het beste kan aankopen. Interieurontwerpers zijn op de hoogte van het assortiment van veel verschillende winkels, waardoor ze je naar de juiste partij kunnen verwijzen. Daarnaast hebben ze vaak ook ervaring met het aankopen bij deze winkels, waardoor je zaken doet met betrouwbare partijen. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook goede contacten met vintage handelaren, waar ik zoekopdrachten uit kan zetten voor de specifieke parel die nog ontbreekt in jouw interieur.
6) Praktische & vakkundige tips
Veel klanten komen bij mij langs als zij een nieuwbouwwoning hebben gekocht en hiervoor een verlichtings- & elektra-plan moeten aanleveren bij de aannemer. Een goede keuze, want zodra deze punten er eenmaal zitten verplaats je die niet heel gemakkelijk. Door vooraf goed te kijken naar de meest functionele en sfeervolle plekken om deze te plaatsen heb je achteraf niet van doen met kabelgootjes of andere doornen in het oog. Ook het plaatsen van de verlichtingsknoppen en stopcontacten op handige plekken is iets waarin veel professionals je kunnen adviseren.
7) Bemiddeling
Misschien klinkt dit een beetje gek, maar het komt bij mij erg vaak voor. Jij en je partner liggen totaal niet op één lijn wat het interieur betreft. Samen kom je er niet uit, waardoor elk bezoek aan de meubelboulevard leidt tot een teleurstelling. Vaak koop je items uit compromis; items waar je allebei eigenlijk niet blij mee bent. Doordat ik kijk naar de verschillen, maar vooral de overeenkomsten in jullie woonstijlen kan ik de raakvlakken met elkaar verbinden. Daarnaast denk ik mee in het geven en nemen bij het maken van keuzes in jullie interieur. Wat resulteert in een interieur waar je je beide in herkent en blij van wordt.
8) Weg met keuzestress
Alle keuzes in een interieur hangen met elkaar samen. Wat ik vaak zie, als klanten bijna hun hele interieur gaan vervangen, is het dat zij niet weten waar ze moeten beginnen. Ze kunnen geen keuze voor de keuken maken omdat ze niet weten welke vloer ze willen en andersom. Doordat alle opties op ‘losse schroeven’ staan kan er niks worden besloten. Ik help je bij de juiste volgorde van het maken van deze keuzes en ervoor te zorgen dat deze keuzes allemaal met elkaar matchen. Met als belangrijk resultaat dat je na het maken van het interieurplan precies weet wat je nodig hebt. Je gaat met een concreet plan en een missie naar de woonwinkels.
9) De aanschaf van woonitems of hulp bij realisatie
Wil je helemaal ontzorgd worden? Je kan je ontwerper ook vragen de aankoop van alle items voor jouw nieuwe interieur uit handen te nemen. Sommige ontwerpers of architecten nemen, indien gewenst, ook de realisatie of bouwbegeleiding voor je uit handen.
10) Korting of voordelen bij de aankoop van woonitems
Interieurdesigners hebben over het algemeen goede contacten met leveranciers of winkels. Hierdoor kan er groter en slimmer worden ingekocht. Vaak kan dit korting opleveren voor jou als klant. Hierdoor kan je een deel van je investering in het advies weer terugverdienen. Bij het aankopen van een geheel nieuw interieur gaat het vaak om hele hoge bedragen, waardoor zelfs de kleinste kortingspercentages in the end een groot verschil kunnen maken. Als je items aankoopt via je interieurontwerper heb je ook één aanspreekpunt voor de levering en garantie van de producten, wel zo relaxed.
11) Het behoeden voor veelgemaakte fouten
Tot slot heeft een interieurontwerper al tientallen woningen ingericht, wat ook betekent dat deze een bak aan ervaring heeft. Dit betreft zowel dingen die in verleden goed zijn uitgepakt, maar ook de fouten die al gemaakt zijn in voorgaande projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vaatwasser die op een praktischere plek had kunnen staan. Of een vloer die door de lichtinval een grauwe uitstraling krijgt. Deze 'fouten' kunnen jouw project bespaard blijven. Naast de fouten heb ik ook veel handige 'extra' tips waar ik je aan herinner bij het inrichten van jouw woning. Is er bijvoorbeeld een plek waar je je stofzuiger op kan bergen? En weet je zeker dat je met huisdieren voor een houten vloer wilt kiezen in plaats van een PVC houtlook? Onderdelen waarvan we vooral niet achteraf willen denken 'had ik maar..'
Comentarios