top of page

Eenheid creëren in je interieur

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022

Daar is-ie dan! De meest gestelde vraag bij De Interieurbar: hoe creëer ik eenheid in mijn interieur? Want je kan nog zo veel mooie kleuren en items in je huis hebben, als het niet bij elkaar past ben je nog steeds niet helemaal blij. Maar hoe zorg je nou voor eenheid? In deze blog vind je een aantal concrete tips!


De rode draad als leidraad in jouw interieur

Binnen het interieur proberen we als interieurontwerpers altijd een rode draad te vinden of te creëren. Dit is een denkbeeldig thema waarmee we ruimtes of zelfs verdiepingen met elkaar kunnen verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de moodboards die je voorbij ziet komen bij woonprogramma’s. Naast een moodboard kan dit bijvoorbeeld ook een kleur zijn, maar ook iets subtiels zoals een terugkerend materiaal. Denk hierbij aan een soort hout, stof of bepaalde print. Het gaat erom dat je zorgt voor iets herkenbaars.


De kracht van herhaling

Als interieurontwerpers brengen wij vaak structuur aan door met herhaling te werken. Door een bepaalde lijn, vorm, textuur of detail terug te laten komen, zorg je voor herkenning en samenhang. Deze tip is extra nuttig voor mensen die een voorkeur hebben voor een volle inrichting, want herhaling geeft een gevoel van orde.


Breng nuances aan om eenheid in je interieur te creëren

In je interieur kan je met reeksen van voorwerpen werken. Door geleidelijk de grootte of

intensiteit van een voorwerp of kleur aan te passen creëer je herkenning. Denk hierbij aan kandelaars, verspringend van grootte, bijzettafels in verschillende formaten of een reeks

accessoires in verschillende nuances van dezelfde kleur.


Hoe het in de praktijk in zijn werk gaat

Ik zal een situatie schetsen om bovenstaande tips te verduidelijken: Stel je voor dat je een hal binnenkomt. Het eerste wat je ziet is een prachtige groene kleur op de wand, waardoor je denkt ‘wow, wat een prachtige kleur!’. Als je vervolgens de woonkamer in loopt valt je oog op dezelfde mooie groene tint die terugkomt in een schilderij aan de wand (herhaling). Op dat moment begrijp je hoe de eigenaren de mooie groene kleur op de wand bedacht hebben.


Vervolgens zie je dat de kleur niet alleen terugkomt op de wand en in het schilderij, maar ook in een iets lichtere versie in de lampenkap en een vaas op tafel (nuances). Zie je de ‘groene draad’?


Voorbeelden die voor een verzorgd samenhangend geheel zorgen

Tot slot delen we graag nog een paar voorbeelden met je die een interieur samenhang kunnen

geven:

  • Een kleur of kleurnuance

  • Een terugkerende materiaalkeuze

  • Het gebruik van dezelfde houtsoort op meerdere plekken

  • Details die slaan op een kunstwerk, een hobby of een bijvoorbeeld sport die je

  • beoefent

  • Een stijlperiode of bijvoorbeeld het bouwjaar van je huis

  • De stijl van bijvoorbeeld een bepaalde ontwerper of vormgever


Hulp nodig? Maak een afspraak!

Met deze tips in je gedachten gaat het creëren van eenheid in je interieur je een stuk beter af. Heb je hier toch nog vragen over of lijkt het je leuk om eens op nieuwe ideeën gebracht te worden? Maak dan een afspraak bij De Interieurbar, we denken graag met je mee!


147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page