top of page

Wat is de beste volgorde voor het inrichten van je woning?

Bij het inrichten van je woning komen er veel verschillende keuzes kijken. Wat ik vaak zie bij klanten is dat er door de grote hoeveelheid keuzes en mogelijkheden nogal wat keuzestress ontstaat. Je wilt immers dat alles mooi bij elkaar staat, de goede verhoudingen heeft en natuurlijk zijn functie goed dient.


Wat je veel houvast kan geven bij het inrichten van je (nieuwe) woning is de volgorde om deze keuzes te maken. Hiermee zorg je ervoor dat je één vraag tegelijk beantwoord, wat zorgt voor overzicht en uiteindelijk houvast. De keuze die je maakt stem je af of de voorgaande keuzes, waardoor het geheel altijd passend is.1) De indeling

Woonkamer indeling interieur

Als eerste begin je met het maken van een indeling.

Zet hierbij voor jezelf op een rij welke items allemaal in de ruimte terug moeten komen. Met online programma’s zoals floorplanner of wat knip en plak werk kan je jouw (woon)kamer op schaal namaken en verschillende indelingen proberen. Maak een schermafbeelding

of foto van de verschillende opties en vergelijk deze met elkaar. Kies vervolgens de indeling die het beste past bij jouw leefstijl. Houd voldoende rekening met looproutes en bijvoorbeeld ruimte om je stoel aan te schuiven. Als je niet weet wat deze afmetingen zijn kan je ze gemakkelijk vinden op google of door zelf thuis op te meten hoe veel ruimte prettig aan voelt.


2) De vloer & grote bepalende items zoals een keuken

Vaak heb je, op het moment dat je een woning gaat inrichten al iets in je hoofd wat niet mag ontbreken in jouw nieuwe interieur. Ik zie vaak terug dat men zelf al de keuken of bijvoorbeeld de vloer hebben uitgekozen. Als dit de keuken is nemen we deze als uitgangspunt. Je maakt immers hele andere vloerkeuzes bij een houten keuken dan een witte hoogglans keuken. Kies vervolgens een vloer die mooi past bij jouw keuken.


3) De wandbekleding

Vervolgens stem je hier op de wandbekleding af. Denk bij wandbekleding niet alleen aan standaard verf, maar bekijk ook verschillende structuurverfsoorten, behangsoorten, 3D- wandpanelen en siertegels. Zorg ervoor dat alle onderdelen voldoende van elkaar verschillen en dus contrast geven. We zijn snel geneigd veilige keuzes te maken, wat bijvoorbeeld tot een witte keuken met witte wanden op een lichte vloer. Leg om het inzichtelijk te maken kleur en materiaalstalen van de onderdelen bij elkaar, om te zien of dit voor jou de juiste keuzes zijn. Denk hierbij aan een verzameling van een vloerstaal, staaltje van de keukenkastjes en aanrechtblad, behang & verfstalen.


Vergeet bij het uitkiezen niet te kijken naar de indeling: Op welke wand staat het behang het mooist?

Materialenbord woonkamer

4) Grote meubels

De grote meubels zoals een bank, eettafel en kasten uitkiezen doe je aan de hand van de indeling.


Je hebt hier immers op kunnen zien hoe groot deze maximaal kunnen zijn.


Met de afmeting en jouw keuze van kleur & materiaal kan je gericht op zoek naar de juiste items. Vind je het lastig te bepalen wat bij jou past? Maak gebruik van een moodboard. Hierover lees je meer in mijn blog over het maken van een moodboard.5) Kleine meubels

Door dat je de grote meubels al hebt uitgekozen kan je hier goed de kleinere items op afstemmen. Met kleine meubels bedoel ik items zoals de salontafel, een fauteuil of planten. Zorg voor voldoende afwisseling tussen hoogtes, materialen en vormen.


6) Verlichting

Aan de hand van de indeling kun je al zien op welke punten er verlichting nodig is. Maak hierin onderscheid tussen functioneel licht en sfeerverlichting. Denk goed na over de plekken waar extra verlichting gewenst is, zoals een aanrecht of leeshoekje. Zorg voor voldoende afwisseling in armaturen, kies dus niet alleen hanglampen, maar wissel deze af met wandlampen, vloerlampen en tafellampen.


7) Raambekleding

Aan de hand van jouw wensen en de indeling kun je de raambekleding uitkiezen. Kijk hierbij goed naar de eigenschappen die jouw voorkeur hebben zoals het bieden van extra privacy of juist het doorlaten van voldoende licht. Kijk ook goed naar de kleuren en materialen van de verschillende soorten en stem deze af op de keuzes die je al hebt gemaakt.


8) Accessoires

Met accessoires kan je wat van jouw persoonlijkheid in het huis stoppen. Bekijk op jouw plattegrond waar er nog wat sfeer ontbreekt. Kies bijvoorbeeld in een leeg hoekje voor een mooi schilderij of wandkleed. Kleed jouw dressoir aan met een grote tafellamp. Of kies voor een mooie vaas op de eettafel. Vaak geven een aantal grotere items meer rust dan veel kleine accessoires.


Toch nog vragen?

Met deze stappen als houvast weet ik zeker dat het inrichten van jouw nieuwe woning je gemakkelijker afgaat. Blijft het na het lezen van deze stappen lastig om jouw interieur samen te stellen? Of vind je het gewoon een geruststellend idee als een professional met je meekijkt? Maak dan een afspraak bij De Interieurbar. Of je nu een korte vraag of groot vraagstuk hebt, ik help je graag op weg!

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page