top of page

Met deze 7 tips pas je ergonomie toe in je kantoor: werkcomfort verzekerd

Bijgewerkt op: 24 nov. 2023


Als interieurontwerper zie ik de waarde in van een goed interieurontwerp van je kantoor. De meeste Nederlanders brengen hier meer tijd door dan in hun eigen woonkamer, Do I need to say more!? Van kleurenpaletten tot meubelstukken, verlichting tot accessoires, elk aspect van het interieur draagt bij aan de algehele sfeer en het comfort van een werkplek. Een van de meest cruciale, maar vaak onderschatte aspecten van een kantoorontwerp is ergonomie. In deze blog zal ik de waarde van ergonomie in je kantoor toelichten en enkele voorbeelden geven van hoe je dit toe kan passen.


Wat is ergonomie?

Als het gaat om kantoorontwerp, betekent ergonomie het creëren van een ruimte die werknemers in staat stelt om hun taken comfortabel en efficiënt uit te voeren, terwijl de kans op lichamelijke klachten en vermoeidheid wordt geminimaliseerd.

Ergonomie in je kantoor

Ergonomie in actie

Hier zijn enkele concrete voorbeelden van hoe ergonomie in je kantoor kan worden geïntegreerd:


1. Ergonomische bureaustoelen:

Investeer in hoogwaardige bureaustoelen met verstelbare rugleuningen en zitdiepte, evenals armleuningen die kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker. Deze stoelen bieden de juiste ondersteuning voor de rug en verminderen de kans op rugpijn.


2. In hoogte verstelbare bureaus:

Staande bureaus of bureaus met hoogteverstelling stellen werknemers in staat om af en toe staand te werken, wat de bloedcirculatie bevordert en de druk op de rug vermindert.


3. Verlichting:

Zorg voor voldoende natuurlijk licht in de ruimte en zorg aanvullend voor verlichting met instelbare helderheid en kleurtemperatuur. Dit helpt vermoeidheid van de ogen te verminderen en verhoogt de concentratie.


4. Ergonomische accessoires:

Denk aan ergonomische toetsenborden en muizen om pols- en schouderklachten te voorkomen. Ook monitorarmen zorgen ervoor dat het beeldscherm op ooghoogte kan worden geplaatst, waardoor nekspanning wordt verminderd.


5. Akoestiek:

Geluidsisolatie en geluidsabsorberende materialen dragen bij aan een rustige werkomgeving, wat de productiviteit bevordert en stress vermindert.


6. Ruimtelijke indeling:

Denk na over de indeling van werkplekken, vergaderzalen en gemeenschappelijke ruimtes om een goede verdeling van ruimte en een goede doorstroming te garanderen. Dit kan de samenwerking en communicatie tussen medewerkers verbeteren.


7. Planten en groen:

Het toevoegen van planten aan de kantoorruimte kan niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook sfeer toevoegen en hiermee het welzijn van medewerkers bevorderen.


Kantoor ontwerp interieur

De Voordelen van Ergonomie

Rekening houden met ergonomische principes in je kantoor heeft aanzienlijke voordelen. Werknemers die comfortabel werken, zijn over het algemeen productiever en worden minder snel ziek. Bovendien kan dit het teamgevoel versterken en helpen bij het aantrekken en behouden van waardevolle medewerkers.


Als interieurontwerper help ik graag bij het creëren van een kantoorruimte die niet alleen veel sfeer hebben, maar ook ergonomisch verantwoord zijn. Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een kennismaking. Samen kunnen we een inspirerende en comfortabele werkomgeving creëren die voldoet aan de behoeften van jou en je team.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page