Zo nu en dan is je huis toe aan vernieuwing. Een frisse start. Gewoon omdat je zin hebt in iets nieuws of omdat je merkt dat de huidige inrichting niet meer past bij je wensen en behoeftes. Wat de reden ook is; het opnieuw inrichten van je woning is leuk en spannend. Maar zo’n project brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Er moet aan zoveel zaken gedacht worden. Krijgt jouw woning binnenkort een transformatie? Vergeet dan niet aan onderstaande tips te denken!
1. Toekomstgericht inrichten
Richt je woning in met de toekomst in gedachten. We worden allemaal ouder en bij iedere levensfase veranderen je behoeftes en wensen binnen een interieur.
Heb je bijvoorbeeld een kinderwens? Dan is het fijn als je hier een baby- of kinderkamer voor kunt inrichten. Daarnaast kun je ook rekening houden met de spullen die je in huis neer zet. Zijn deze baby- en kinderproof?
Wanneer je tieners in huis hebt brengt dit weer andere wensen met zich mee. Het kan dan fijn zijn om twee toiletten en/of zelfs twee badkamers te realiseren. Dit zal vooral in de ochtend een hoop rust geven wanneer iedereen zich klaar gaat maken voor de dag.
En ook op onze oude dag willen we graag met plezier zo lang mogelijk in ons eigen huis blijven wonen. Om je huis daar al eerder op voor te bereiden zal dit in de toekomst minder lasten opleveren. Maak bijvoorbeeld beneden een slaapkamer met en suite badkamer. Zo hoef je niet meer dagelijks de trap op als je slecht ter been bent. We geven als tip om geen dorpels op de vloeren te plaatsen. Niet alleen loopt je mooie vloer dan onafgebroken door de woning, het voorkomt ook gevaarlijke situaties.
2. Verlichting maakt het verschil
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: verlichting is key. Hoewel vaak onderschat, zeker niet onbelangrijk. Ga je je woning opnieuw inrichten, houd dan ook rekening met de verlichting. Bepaal eerst op welke plekken in een ruimte je verlichting nodig hebt en maak vervolgens onderscheid tussen basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. Dit kunnen lossen lampen zijn maar dit kan ook ingebouwde verlichting zijn, denk aan spots en wandlampen.
Basisverlichting zijn de lampen die je als eerste aandoet wanneer je een ruimte binnenkomt. Denk hierbij aan een lamp boven het zitgedeelte en de eettafel maar ook aan de hal en eventuele spotverlichting in een ruimte.
Functionele verlichting, ook wel werklicht genoemd, is vaak wat feller en witter en wordt gebruikt op plekken waar goed zichtbaarheid gewenst is. Denk hierbij aan het aanrecht, een leeshoekje en eventueel eettafel.
Sfeerverlichting wordt vaak door indirect licht gerealiseerd, denk aan een lampenkap, wandlampjes, een tafellamp of spots. Dit licht is wat geliger en minder fel. Sfeerverlichting maakt je woning gezellig, sfeervol en het totaalplaatje compleet.
Kijk op het moment dat je je bezig houdt met de verlichting ook goed naar de plaats van de schakelaars & stopcontacten. Zitten deze op een logische plek? Heb je voldoende stopcontacten? Waar je bij de verlichtingsschakelaars graag wilt dat deze zich op een functionele plek in het zicht bevinden, is dat bij stopcontacten het tegenovergestelde. Deze wil je voldoende hebben op de plekken waar je ze nodig hebt en uit het zicht.
3. Creëer een logische indeling die past bij jouw wensen
Onze laatste tip heeft alles te maken met het creëren van een inrichting die logisch is en klopt. Hiermee bedoelen we dat je gaat kijken naar de functies van de ruimtes en de looproutes, zijn deze nu logisch en wat kan er misschien beter? Zoek eventueel de maten van de meest ideale doorloop op internet. Hoeveel ruimte moet er bijvoorbeeld zijn om een stoel uit en aan te schuiven? Maar denk ook aan de keuken. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om je vaatwasser of oven open te doen en er nog langs te kunnen lopen. En ontdek welke volgorde qua keukenindeling logisch is. De vaatwasser wil je dicht in de buurt hebben van de wasbak en er moet ook voldoende aanrecht zijn.
Een sterke basis als uitgangspunt
Voordat het tijd is om aan de slag te gaan met het aanpakken van je huidige inrichting, gaat er behoorlijk wat denkwerk aan vooraf. Deze inspanningen zorgen voor een sterke basis die je helpt je droominrichting te realiseren. Neem daarom rustig de tijd om uit te zoeken wat het doel is van het project, wat de behoeftes zijn binnen jou en je eventuele gezin en hoe je het project gaat aanpakken. Lees daarom ook eens de blog 'Wat is de beste volgorde van het inrichten van je woning', met deze tips helpen we je verder op weg!
Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het maken van een plan voor je woning? Plan een telefonische kennismaking in en informeer naar de mogelijkheden of plan direct een adviessessie met ons in!
תגובות