top of page

Ontdek de ultieme verbouwingstips voor jouw huis!

 

Ontdek de ultieme verbouwingstips voor jouw huis!

Een verbouwing brengt veel onzekerheden met zich mee. Je moet aan veel dingen denken, hebt te maken met verschillende vakmensen en hebt hoogstwaarschijnlijk ook een deadline & een budget waar je binnen wilt blijven. Al deze onderdelen en de puzzel die hierbij hoort kunnen de nodige stress met zich meebrengen.

 

Als interieurontwerper krijg ik vaak te maken met een verbouwing die mijn interieurontwerp opvolgt. Ik hoop je met mijn ervaring meer informatie te geven over verbouwen, zodat je dit proces zekerder in kan gaan.




Verbouwen: waar begin je?


Met een goed plan! Bedenk van tevoren goed wat het doel is van jouw verbouwing. Dit klinkt heel logisch, maar toch kon ik het regelmatig tegen dat klanten gaan uitbouwen en daarna gaan bedenken hoe ze deze ruimte gaan invullen. Dus: Wat is het doel? Een tweede woonkamer? Een grotere leefkeuken? Wil je een extra slaapkamer realiseren? Aan de hand van het doel bepaal je hoe je dit gaat realiseren.


  • Wat wil je allemaal verbouwen? Zet voor jezelf op een rijtje, wat je allemaal gaat aanpakken en ook welke onderdelen je wilt behouden.

  • In welk tijdsbestek? Hoelang wil je voor de verbouwing uittrekken? Begin je met één ruimte? Of pak je alles tegelijk aan? Denk na over hoelang alles ongeveer duurt en plan dit niet te krap in. Denk hierbij ook aan: het drogen van gestucte muren, het plaatsen van nieuw leidingwerk in een badkamer, het egaliseren en leggen van een vloer etc.  

  • Binnen welke kosten? Welk budget heb je in gedachten? Ga onderzoeken wat realistische prijzen zijn, google dit niet alleen maar vraag ook offertes op voor een realistische schatting.

  • Wie doet wat? Wat wil je uitbesteden? Wat kan je allemaal zelf doen? Heb je eventueel handige mensen om je heen die jullie bij de verbouwing kunnen helpen? Hebben je hulptroepen er genoeg tijd voor? Maak overzichtelijk wat je wie wil laten uitvoeren.

  • Wat wil/kan je zelf doen? Ga je zelf ook de nieuwe keuken of badkamer plaatsen? Kan je een vloer leggen of zelf schilderen of lukt het jou alleen maar om te slopen? Heb je de tijd & zin om alles zelf te kunnen uitvoeren? Vaak lijkt het zelf uitvoeren van een verbouwing erg aantrekkelijk. Maar vergeet niet dat jij hiervoor vrij neemt van je werk & dit indirect ook geld kost. Daarnaast kan een professional sommige taken een stuk sneller uitvoeren. Neem dit mee in je overweging.

  • Heb je vergunningen nodig? Als je een aanbouw wil plaatsen moet je altijd even checken of je dit zomaar mag uitvoeren. Som heb je een monumentaal pand of is je uitbouw zo groot, dat je dit moet aanvragen. Dit kan je aanvragen bij de lokale overheid of gemeente waarin de verbouwing gaat plaats vinden. Kijk online bij het Omgevingsloket om te checken of jij een vergunning nodig hebt, welke regels er gelden en het aanvragen van een vergunning.





Verbouwplan: zelf of met architect of ontwerper?


Wanneer kies je voor een architect?


Je hebt een architect nodig bij het bouwen van een woning of bij grote vergunningplichtige verbouwingen. Denk hierbij aan het bouwen van een aanbouw, het plaatsen van een dakterras of het plaatsen van een dakopbouw. De architect helpt je met het maken van een uniek ontwerp dat past bij jouw wensen. Dankzij de architect kan je hierdoor een vergunning aanvragen en weet de aannemer exact wat hij moet bouwen. Ook kan een architect advies geven over groene bouwmaterialen, energiebesparende en milieuvriendelijke ontwerpoplossingen. Sommige architecten bieden ook projectmanagementdiensten aan, waarbij ze toe zicht houden op het bouwproces, samen werken met aannemers en er voorzorgen dat het project op schema blijft en binnen het budget wordt voltooid.



Ontdek de ultieme verbouwingstips voor jouw huis!

Wanneer betrek je een interieurontwerper bij je plannen?


Een interieurontwerper zou je bij je plannen kunnen betrekken als je op zoek bent naar professioneel advies op het gebied van indeling van de ruimte, kleur en materiaalkeuze, verlichtingsplannen en het toevoegen van de laatste details om je ruimte sfeer te geven. 


Kies een architect of ontwerper die bij jouw wensen past: Vind jij het belangrijk duurzaam te verbouwen? Of wil je bijvoorbeeld een aanbouw in een bepaalde stijl passend bij het huis? Houd je van kleur of wil je juist en sereen interieur? Bedenk voor jezelf goed hoe jouw ideaalplaatje eruitziet en kies iemand die deze wensen ondersteunt. Op websites of social media kan je genoeg portfolio werk vinden van verschillende ontwerpers, waardoor je goed kan afwegen wie bij jou past.


 

Een aannemer: waarom wel of geen aannemer bij je project?


Wat doet een aannemer?


Een aannemer is een professional die verantwoordelijk is voor het uitvoeren en coördineren van bouwprojecten.


Wat mag je van een aannemer verwachten?


Je mag van een aannemer verwachten dat zij zich bezighouden met:

  • De prijsopgave en offerte.

  • Planning en coördinatie van het bouwproces.

  • Bouwwerkzaamheden. Ze voeren de bouwwerkzaamheden uit of huren hier gespecialiseerde vakmensen. Denk hierbij aan het metselwerk, timmerwerk, loodgieterswerk, elektriciteitswerk, enz.

  • Kwaliteitscontrole. Ze zorgen ervoor dat alle werkzaamheden voldoen aan de vereiste bouwvoorschriften en eventuele gebreken of problemen aan te pakken.

  • Budget beheer. Ze houden jouw budget in de gaten en overleggen met jou indien er aanvullende werkzaamheden moeten worden verricht.

  • Communicatie: ze fungeren als een soort tussenpersoon tussen de klant, architecten, aannemers en andere betrokkenen.

  • Verantwoordelijk voor het voltooien van het bouwproject binnen afgesproken termijn.


Hoe maak je goede afspraken?


  • Weet wat je wilt (en wees realistisch). Zet je plannen op papier vóór dat je met een aannemer om de tafel gaat zitten. Stel duidelijke prioriteiten voor jezelf. Wat moet er echt gebeuren? En wat zou er in een later stadium nog gedaan kunnen worden?  

  • Kies je aannemer zorgvuldig. Vertrouwen tussen jou en de aannemer is erg belangrijk om het tot een succesvol einde te brengen. Nodig meerder aannemers uit voor een gesprek en kies vervolgens de partij die het beste bij je past.

  • Zet alles zwart op wit en maak samen duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: Wat valt er binnen de aanneemsom? Welke materialen worden er gebruikt? Hoe gaan jullie om met meer-en minder werk. Hoeveel betaal je aan en wat zijn de betaaltermijnen? Wat is de start en opleverdatum? Zijn er ontbindende voorwaarden? Lopen de zaken anders dan gepland? Leg nieuwe afspraken dan ook weer vast.

  • Maak met de aannemer een realistische tijdsplanning.

  • Werk bij voorkeur samen met het team van de aannemer. Zij weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten en zijn goed op elkaar ingespeeld.

  • Soepele communicatie. Dit is denk de belangrijkste van allemaal! Blijf goed communiceren tijdens het hele project met je aannemer.

  • Blijf betrokken bij de bouw.


Wat als je gaat verbouwen zonder aannemer?


Als je zonder aannemer gaat verbouwen en ‘losse’ vakmannen inschakelt betekent het dat bovenstaande taken op jouw takenlijst terechtkomen. Jij bent de coördinator van het geheel en schakelt tussen alle partijen. Bij een kleine verbouwing is dit vaak te overzien, maar onderschat deze rol niet bij een grotere verbouwing. Bedenk vooraf of deze rol jou goed past en of je hier tijd voor hebt.


 

Soorten klusjesmannen: wie doet wat?

Tegelzetter

Een tegelzetter is een vakman die gespecialiseerd is in het installeren van tegels op verschillende oppervlakken zoals, muren, badkamers, keukens en andere ruimtes. Wat veel mensen niet weten is dat je altijd moet na vragen of dat de tegelzetter ook afkit. (Veel mensen denken dat een tegelzetter ook kit, maar dit is niet altijd zo.)

Kitter

Loodgieter

Behanger






Meubelmaker

Een meubelmaker richt zich voornamelijk op het maken van individuele meubelstukken, zoals tafels, stoelen, kasten, bedden, enzovoort. Ze werken vaak op maat en besteden veel aandacht aan de esthetiek en functionaliteit van het meubelstuk.

Interieurbouwer

Elektricien

Stukadoor

Timmerman

Installateur / monteur




 

 

Hoe vind je prijzen en hoe blijf je binnen budget?


Vraag offertes op (let erop dat er bijna altijd onvoorziene werkzaamheden bij komen. Een loodgieter kan vooraf niet altijd zien wat zich achter een wand schuil houd). Over het algemeen vallen verbouwingen veel vaker tegen dan mee & deze vallen vaak boven budget uit. Zorg er daarom voor dat je budget vrijhoudt voor onvoorziene kosten.



 

 

Volgorde: wat is handig?


Bij een verbouwing is het heel belangrijk de juiste volgorde te bepalen. Het is namelijk veel handiger om eerst het plafond te verven en daarna pas je nieuwe vloer te leggen. Denk bij het maken van deze planning logisch na en overleg met de betreffende vakmensen jouw planning en ideeën.

 

  1. Plan maken

  2. Vakmensen/aannemer inplannen

  3. Juiste benodigdheden bestellen (let op lange levertijden)

  4. Slopen (vergeet geen container te huren of aanhanger oid te regelen)

  5. Leidingwerk & elektra

  6. Isolatie

  7. Wanden en plafonds

  8. Keuken en sanitair  

  9. Vloer

  10. Afwerken (kitten, tegelen, verven)

  11. Inrichten

  12. Afstylen


In sommige gevallen kan een andere volgorde handiger zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw project & de betreffende vakmannen.



 


Deze dingen worden vaak vergeten tijdens een verbouwing!


Bij verbouwingen, groot of klein, zijn er altijd enkele aspecten die huiseigenaren en zelfs sommige aannemers over het hoofd kunnen zien. Deze vergeten elementen kunnen leiden tot onverwachte problemen, vertragingen of extra kosten. Hier zijn enkele veelvoorkomende zaken die vaak vergeten worden bij een verbouwing:


  • Vergunningen en regelgeving: Veel verbouwingsprojecten vereisen dat je vooraf goedkeuring krijgt van lokale overheidsinstanties. Het niet naleven van bouwvoordie schriften of het vergeten aan te vragen van de nodige vergunningen kan leiden tot boetes of zelfs de noodzaak om het werk ongedaan te maken.

  • Tijdelijke woonarrangementen: Afhankelijk van de omvang van de verbouwing, kan het nodig zijn om tijdelijk ergens anders te wonen. De kosten en logistiek hiervan worden vaak over het hoofd gezien in de initiële planning.

  • Budgetbuffer: Zelfs met een goed gepland budget kunnen onverwachte kosten opduiken. Het is verstandig om een budgetbuffer van ten minste 10-20% te hebben voor onvoorziene uitgaven.

  • Toekomstige behoeften: Bij het ontwerpen van een verbouwing wordt soms niet voldoende rekening gehouden met toekomstige behoeften of veranderingen in de gezinssituatie, zoals gezinsuitbreiding of het toegankelijk maken voor ouderen.

  • Impact op het dagelijks leven: De dagelijkse impact van verbouwingswerkzaamheden wordt vaak onderschat. Stof, lawaai, en tijdelijk verlies van voorzieningen zoals keukens of badkamers kunnen je aanzienlijk in de weg zitten.

  • Afvalverwijdering en recycling: De hoeveelheid afval die wordt gegenereerd tijdens een verbouwing kan aanzienlijk zijn, en de kosten en logistiek van afvalverwijdering worden vaak over het hoofd gezien. Daarnaast biedt recycling van materialen een milieuvriendelijke optie die niet altijd wordt overwogen.

  • Detailafwerking en decoratie: Aan het einde van een verbouwingsproject kan het budget krap zijn, waardoor de afwerking en decoratie niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit kan het algehele resultaat van de verbouwing beïnvloeden.

  • Verzekering: Het is belangrijk om na te gaan of je huidige woonverzekering de verbouwing dekt en of aanvullende verzekering nodig is. Veel mensen vergeten dit na te kijken, wat kan leiden tot complicaties in het geval van schade of ongevallen.

  • Communicatie met buren: Grote verbouwingsprojecten kunnen invloed hebben op je buren, door geluid, stof, en soms door toegang tot hun eigendom. Het vooraf informeren en onderhouden van goede communicatie met je buren kan mogelijke conflicten voorkomen.

 

Door deze vaak vergeten aspecten in de planning op te nemen, kunnen veel voorkomende valkuilen bij verbouwingen worden vermeden & verloopt jouw project een stuk soepeler.

 


 


Tot slot: 8 handige tips


  1. Doe grondig onderzoek: Voordat je aan een verbouwingsproject begint, is het belangrijk om onderzoek te doen. Verzamel informatie over de verschillende aspecten van de renovatie, zoals materialen, ontwerpstijlen, en mogelijke aannemers of professionals die je nodig hebt.

  2. Stel een realistisch budget op: Maak een budgetplan voordat je begint met verbouwen. Schrijf alles uit en controleer samen met iemand of je niks vergeet. Zorg ervoor dat je alle kosten, inclusief arbeid, materialen, vergunningen en eventuele extra's, opneemt. Het is verstandig om een ​​buffer van 10-20% toe te voegen voor onvoorziene kosten.

  3. Maak een gedetailleerd plan: Voordat de verbouwing begint, is het belangrijk om een gedetailleerd plan op te stellen. Dit omvat niet alleen het ontwerp en de lay-out, maar ook een planning voor de verschillende fasen van de renovatie.

  4. Communicatie met aannemers: Zorg voor open communicatie met de aannemers en andere professionals die bij het project betrokken zijn. Stel duidelijke verwachtingen en bespreek eventuele zorgen of wijzigingen tijdig. Probeer samen naar een oplossing te zoeken als je het niet met elkaar eens bent.

  5. Overweeg duurzaamheid: Bij het kiezen van materialen en technieken voor je verbouwing, overweeg de milieu-impact en duurzaamheid ervan. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige apparaten, gerecyclede materialen en waterbesparende voorzieningen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook je toekomstige portemonnee!

  6. Zorg voor voldoende rust: Verbouwingen kunnen rommelig en storend zijn, vooral als je nog in het huis woont tijdens de renovatie. Probeer dit tot een minimum te beperken door een ‘schone ruimte’ te hebben of elders te verblijven. Een tijdelijk logeeradres of het huren van een vakantiewoning kan erg prettig zijn om jezelf op te laden voor de rest van de verbouwing.

  7. Veiligheid voorop: Zorg altijd voor de veiligheid van jezelf en anderen tijdens de verbouwing. Neem de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van beschermende kleding en het opruimen van rommelige werkplekken om struikelen te voorkomen.

  8. Neem de tijd: Neem vooraf de tijd om je verbouwing te plannen en verschillende plannen & offertes af te wegen. Als je haast hebt bij je verbouwing zal deze vaak duurder uitvallen, doordat je geen tijd hebt om je opties af te wegen. Ook kunnen renovaties langer duren dan verwacht, wees geduldig en neem de tijd om het goed te doen. Het is beter om wat extra tijd te nemen om kwalitatief werk af te leveren dan om haastig te zijn en fouten te maken. Je geeft immers veel geld uit aan je project en het is belangrijk dat je blij bent met het resultaat.

 

 

 

 

 





30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page