top of page

De kunst van het stylen: Tips & tricks voor het stylen van woonaccessoires in je woonkamer

Herken je dit; je koopt mooie woonaccessoires in de winkel enthousiast kom je thuis en zet het neer… en huh!? 🤨 Het staat lang niet zo leuk als in de winkel 😩


Hoe krijg je het voor elkaar om thuis diezelfde stijlvolle uitstraling te creëren als in de winkel? Lees snel verder! Ik heb namelijk dé gouden tips voor je


Als interieurontwerper begrijp ik als geen ander de impact die woonaccessoires kunnen hebben op de sfeer en uitstraling van een ruimte. Het zijn de details die een ruimte tot leven brengen en je persoonlijkheid laten spreken. Of je nu een minimalistisch interieur nastreeft of een meer eclectische stijl omarmt, het stylen van woonaccessoires is een kunst op zich. In deze blog deel ik graag enkele tips en tricks om jou te helpen bij het creëren van een prachtig gestylede woonkamer.

Accessoire Styling 101

1. Ken je stijl

Voordat je begint met het stylen van je woonaccessoires, is het belangrijk om je eigen stijl te begrijpen. Ben je meer van de strakke lijnen en minimalistische look, of houd je juist van een meer eclectische sfeer? Door je stijl te kennen, kun je gerichter woonaccessoires selecteren die bij jouw persoonlijke smaak passen en die een geheel vormen in je woonkamer.

2. Creëer balans

Balans is essentieel bij het stylen van woonaccessoires. Dit betekent niet dat alles perfect symmetrisch moet zijn, maar eerder dat er een visuele harmonie is tussen de verschillende elementen in de ruimte. Je wilt namelijk dat een ruimte optisch gelijkmatig is verdeeld. Experimenteer met verschillende hoogtes, texturen en vormen om een evenwichtig geheel te vormen. Plaats bijvoorbeeld een hoge vaas naast een stapel boeken en een kleinere kandelaar om een interessant contrast te creëren.


3. Speel met lagen


Door te werken met verschillende lagen kun je diepte en dimensie toevoegen aan je woonkamer. Begin met een basiselement, zoals een dienblad of een tafelkleed, en bouw daarop voort met verschillende woonaccessoires zoals kaarsen, planten en decoratieve objecten. Deze gelaagde aanpak zorgt voor een dynamisch en boeiend geheel dat de aandacht trekt.


4. Mix materialen en texturen


Een van de geheimen van succesvol stylen is het mixen van verschillende materialen en texturen. Combineer bijvoorbeeld gladde oppervlakken zoals glas of keramiek met ruwere texturen zoals hout of textiel. Deze contrasten maken het geheel interessant en zorgen voor diepte in je interieur. Kies interieuraccessoires in kleuren die passen bij het kleurenpalet van je woonkamer om samenhang te behouden.


5. Houd rekening met de ruimte


Bij het stylen van woonaccessoires is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte waarin je werkt. Een kleine ruimte vraagt om een meer ingetogen aanpak, terwijl een grote ruimte juist vraagt om meer dramatische accenten. Pas de schaal van je woonaccessoires aan op de grootte van de ruimte en zorg ervoor dat er voldoende ademruimte is tussen de verschillende elementen.

 

 

Praktische tips voor het stylen van accessoires


1. Groepeer in oneven aantallen

Bij het stylen van woonaccessoires, zoals vazen, kandelaren en decoratieve objecten, is het een goede gewoonte om ze in oneven aantallen te groeperen. Bijvoorbeeld, plaats drie verschillende vazen van verschillende hoogtes bij elkaar op een salontafel. Oneven aantallen creëren visueel evenwicht en voegen een speels element toe aan je styling.

2. Laat ruimte vrij

Vermijd een overkill aan accessoires. Soms kom ik wel eens een interieur binnen waar zo veel dingen in staan dat ik niet meer weet waar ik moet kijken. Het neerzetten van te veel (woon)accessoires kan verwarrend werken. Hierdoor weet je niet meer waar je de aandacht op moet vestigen en alle kleine objecten worden gevoelsmatig één grote brij.

Laat ruimte vrij tussen de verschillende elementen om focus op de juiste items te creëren en een gevoel van luchtigheid te behouden. Het kan juist krachtig zijn om bepaalde ruimtes in je styling leeg te laten. Een vrij stukje plank of dienblad kan juist dienen als rustpunt in je compositie, waardoor de aandacht wordt gevestigd op de accessoires die er wél zijn.


3. Verander regelmatig


Wees niet bang om te experimenteren en je styling regelmatig te veranderen. Door af en toe van opstelling te wisselen of nieuwe woonaccessoires toe te voegen, houd je je woonkamer fris en inspirerend. Ook blijf je hierdoor oefenen met de compositie en styling van je woonaccessoires, waardoor jij binnen no-time een pro bent in het stylen van je interieur.


4. Mix hoogtes en formaten


Varieer in hoogtes en formaten van woonaccessoires voor een interessant en dynamisch effect. Combineer bijvoorbeeld een grote vaas met een kleinere kandelaar en een middelgroot decoratief object. Door deze variatie voorkom je een eentonig uiterlijk en voeg je diepte toe.


5. Stylen in een punt


De gouden tip is om een groepje woonaccessoires in een punt te stylen: Dat wil zeggen het grootste/hoogste item in het midden en laat deze naar beneden aflopen. Laat de items daarnaast ook van hoog (achteraan) naar laag (vooraan) aflopen. Ik heb een video gemaakt zodat jij precies weet hoe dit moet. 

 

Door deze concrete tips toe te passen heb jij straks een perfect gestyled interieur. Experimenteer, wees creatief en laat je eigen stijl shinen!

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page