top of page

Muur verven: zo bepaal je welke muur een kleur krijgt!

 

Een van de meest gestelde vragen tijdens een interieuradvies: "Welke wand moet ik verven?" Een vraag die ingewikkelder is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Het verven van een wand is namelijk niet alleen ‘een gezellig kleurtje tegen de muur’, maar het kan je ruimte optisch vervormen. Dit houdt in dat je, met de juiste technieken, een ruimte groter, smaller, breder of hoger kan laten lijken. Te gek, toch? Ben je benieuwd hoe je dit kan doen? Lees dan snel verder.


Verschillende opties van muren die je kan verven en  welk effect dat heeft

Wanneer kies je ervoor om één muur te verven?


Het schilderen van één enkele wand is iets wat je veel interieurs terugziet. Dit kan je gebruiken op het moment dat je een focuspunt wilt creëren. Zelf kies ik er niet vaak voor om één enkele muur te verven omdat het bij mij een gevoel van disbalans oproept. Misschien herken je dat wel als je naar de afbeelding hieronder kijkt. Ik kies er daarom vaker voor om 2 of meerdere aangrenzende muren te verven. Wat je kan doen om de ‘disbalans’ te minimaliseren is de andere wanden in een lichtere kleur verven. Zo ontstaat er meer evenwicht.


Voorbeeld van een niet geverfde kamer. Om het contrast met het verven van de achterwand te laten zien
Voorbeeld van het effect als je de rechterwand verftWanneer verf je de achterwand?

Zoals je op de afbeelding (hieronder) kan zien lijkt het bij het verven van de achterwand alsof deze verder weg is en de ruimte dieper is. Deze optische illusie kan je in je voordeel gebruiken op het moment dat je een ruimte meer diepte wilt geven. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het groter laten lijken van een slaapkamer die breed is, maar niet heel diep.

Voorbeeld van het effect als je de achterwand verft

Wanneer verf je twee tegenovergestelde muren?

Door twee tegenovergestelde wanden te verven lijkt de ruimte smaller. Ook deze techniek kan je gebruiken om een ongelijke ruimte in de juiste verhouding te krijgen.


Voorbeeld van een niet geverfde kamer. Om het contrast met het verven van twee tegenovergestelde muren te laten zien
Voorbeeld van het effect als je twee tegenovergestelde wanden verft

Wanneer kies je voor een lambrisering?

Bij een lambrisering schilder je de wand tot halverwege de muur. Deze schildertechniek zorgt ervoor dat er een horizontale focus ontstaat, die de ruimte optisch breder laat lijken. Het is dus geen toeval dat er zo vaak een lambrisering te vinden is in de hal.

Voorbeeld van een niet geverfde kamer. Om het contrast met lambrisering te laten zien
Voorbeeld van het effect van lambrisering

Wanneer verf je jouw plafond?

Door het plafond te verven komt deze optisch verder naar beneden. In de gemiddelde woning is dit niet het effect dat je wilt bereiken. In woningen met een hoog plafond, zoals bijvoorbeeld een oud herenhuis kan dit juist wel een goed idee zijn. De plafonds in oudere woningen zijn namelijk soms zo hoog dat je jezelf verloren kan voelen in de ruimte. Door het plafond optisch omlaag te brengen geeft dit een knus en geborgen gevoel.


Voorbeeld van een niet geverfde kamer. Om het contrast met het verven van het plafond te laten zien
Voorbeeld van het effect als je het plafond verft

Tip: Door je plafond te verven en aan de bovenzijde van de wanden dezelfde kleur mee te schilderen krijg je hetzelfde effect als hierboven beschreven staat, maar komt het plafond nog wat verder naar beneden. Dit is een goed idee in kleinere ruimtes met een hoog plafond om deze meer in verhouding te brengen.Voorbeeld van een geverfd plafond

Out-of-the-box verf ideeën

Tot slot deel ik graag een aantal out-of-the-box verf-ideeën met je. Ik hoop je hiermee te inspireren en aan te moedigen ‘buiten de kaders’ te verven.

Voorbeeld van hoe je verf kan gebruiken om een ruimte optisch af te bakenen

1. Gebruik verf om een ruimte optisch af te bakenen

Baken je ruimte optisch af. Door dit hoekje en het plafond mee te verven ontstaat er een knusse ‘ruimte’ binnen een grote kamer.


Bron afbeelding: Pinterest

Voorbeeld van hoe je verf kan gebruiken om een nisje te creeëren


2. Creeër een "nisje"

Verf een ‘nisje’ in de slaapkamer, dit zorgt voor een geborgen gevoel.


Bron afbeelding: Pinterest


Voorbeeld van hoe je verf kan gebruiken om je hoofdbord te verven

3. Verf je hoofdbord

Verf je hoofdbord in plaats van er een te kopen. Bevestig ook gemakkelijk je wandlampen binnen dit kader voor een hotelgevoel.


Bron afbeelding: Pinterest

Voorbeeld van hoe je met verf kleurvlakken kan maken


3. Kleurvlakken

Gebruik verschillende kleurvlakken voor een vrolijke & creatieve look. Laat deze kleuren terugkomen in andere meubels en accessoires.Bron afbeelding: Pinterest


4. DIY Laat je artistieke kant spreken en maak zelf een muurschildering naar eigen smaak & stijl. Ben jij een ware picasso? Daag jezelf dan uit om je muurschildering niet alleen op de wanden aan te brengen, maar laat deze doorlopen over het plafond.

Voorbeeld DIY muurschildering met verf 1
Voorbeeld DIY muurschildering met verf 2

Bron afbeelding: Pinterest


Ben je benieuwd welke wanden je in jouw woning het beste kan verven? Plan een interieuradviessessie in, ik denk graag met je mee.103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page