Ben je van plan om je huis een frisse, nieuwe look te geven? Dan is de kans groot dat je minstens één pot verf nodig hebt. Hoe geweldig zou het zijn als die verf ook nog eens duurzaam is? Bij fairf maken ze verf op plantaardige basis. Ik ging in gesprek met Hanneke, Content Marketeer bij fairf, om erachter te komen wat verf duurzaam maakt, hoe je het herkent en natuurlijk om een kijkje te nemen in haar nieuwbouwwoning die ze heeft opgefleurd met fairf.
First things first: Hoe ben je bij fairf terecht gekomen?
Al van kleins af aan is Hanneke bezig met interieur. "Mijn slaapkamer werd paars, groen, oranje, roze, lichtroze: zo'n beetje alles kwam voorbij". Op haar 9e kwam ook het besef van duurzaamheid. Eerst in de vorm van vegetarisch eten, later in keuzes in het werkende leven. "Toen ik gevraagd werd om te komen werken bij fairf, bracht dat een mooie match: duurzaamheid en interieur in één baan".
Wat is fairf? En wat maakt het duurzaam?
Bij fairf maken ze – it’s in the name – eerlijke verf voor zowel mens als planeet. Zo is het bindmiddel grotendeels gemaakt van plantaardige grondstoffen, zoals restafval uit onder andere de voedings- en houtindustrie. Daarnaast produceren ze de verf op groene energie (o.a. met onze eigen zonnepanelen) en verpakken ze fairf in recyclebare blikken.
Daarentegen gebruiken de meeste verfmerken als basis fossiele grondstoffen, zoals aardolie(extract). Deze fossiele grondstoffen zijn niet hernieuwbaar. Daarnaast zorgt het gebruik van fossiele grondstoffen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. En dan hebben we het nog niet gehad over het productieproces.
Heb je zelf ook Fairf gebruikt in je huis?
"Jazeker! En toen werkte ik er nog niet eens, haha." In oktober 2023 werd het nieuwbouwhuis van Hanneke opgeleverd, en dat moest van top tot teen geverfd worden. "Een nieuwbouwhuis heeft natuurlijk (nog) geen karakter. Dus was het doel: geen enkele witte muur of plafond in huis. Dat is goed gelukt."
Ze vroeg wat stalen op, die ze in een casco huis tegen de muur hing. "En oh man, wat is het dan moeilijk om de juiste kleur te bepalen. Maar het is gelukt! We zijn echt ontzettend blij met de kleuren in huis."
"Onze woonkamer en keuken zijn in de kleuren Overtoom (ook op het plafond) en Jordaan. In de hal zijn Cotton en Jordaan gebruikt. Ook de badkamer kreeg de kleur Overtoom. Onze slaapkamer werd 'colourdrenched' in de kleur Dew en de slaapkamer van onze dochter kreeg de kleur Magnolia."
Wil je meer zien van Hanneke’s nieuwbouwhuis? Dat kan op haar instagramaccount @hannieimhome.
Waar moet je op letten bij het kopen van duurzame verf?
Als de verf zoveel mogelijk bestaat uit plantaardige ingrediënten en de productie duurzaam en lokaal gebeurt, ben je al super bezig! Let daarnaast op certificaten en keurmerken. Drie belangrijke zijn bijvoorbeeld het: EU Ecolabel, A+-label en het EN 71-3 label.
EU Ecolabel: Dit is een Europees milieukeurmerk met als doel duurzamere productie en consumptie te stimuleren.
A+-label: Ook kun je letten op het VOS-gehalte. VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen. Deze komen vrij wanneer je gaat schilderen en zijn ontzettend slecht voor je gezondheid en het milieu. Voor veel verven is het VOS-gehalte hoog. In fairf daarentegen zit minder dan 1% oplosmiddel en de uitstoot is nihil. Dit kun je zien aan het A+-label voor uitstoot in de leefomgeving.
EN 71-3 label: Dit label geeft aan dat de verf bruikbaar is voor kinderspeelgoed en meubels. Je hebt de kans dat een kindje door het bijten op speelgoed verf binnenkrijgt. Met een EN 71-3 label weet je zeker dat je je geen zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen die je kindje dan binnen kan krijgen.
En de kwaliteit? Is die voor duurzame verf net zo goed als van reguliere verf?
De verf van fairf voldoet aan hoge COT-kwaliteitsnormen. Daarnaast hebben ze de verwerking van de verf, zoals overschilderbaarheid en droogtijd goed onderzocht, evenals de eigenschappen zoals hechting en dekking. Hanneke kan zelf ook beamen dat het goed schildert, want met haar nieuwbouwhuis heeft ze er al heel wat m2-tjes verven opzitten.
Biedt fairf programma's aan voor het recyclen of afvoeren van overtollige verf?
Fairf is alleen verkrijgbaar als mengverf. Ze maken dus precies de kleur die je wilt hebben en kunnen je adviseren over de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Hiermee voorkomen ze dat er te veel verf is die afgevoerd of gerecycled moet worden. Heb je toch nog wat verf over? Breng dit dan naar de kringloopwinkel! En wist je dat wanneer je een verfblik goed afgesloten houdt, je het 1 jaar kan bewaren?
Tot slot: waar kun je fairf kopen? Je kunt fairf gemakkelijk bestellen via de webshop fairf.eu. Daarnaast is fairf verkrijgbaar bij Karwei. Maar let op: omdat ze dus alleen mengverf verkopen, staan ze niet in de schappen. Dus ga vooral naar de mengbalie en vraag naar een blikje fairf!
Comments