top of page

Vloerkleden inspiratie: zo style je een vloerkleed

Bijgewerkt op: 6 jan.

Met een mooi vloerkleed maak je je interieur echt compleet. Een vloerkleed voelt lekker comfortabel aan, verbetert de akoestiek in huis en je kunt er gedeeltes in een grote ruimte mee afscheiden. Daarnaast is een vloerkleed een echte sfeermaker. Praktisch én stijlvol dus. Maar wat is de beste manier om een vloerkleed te stylen? Welke maat moet een kleed hebben, en hoe leg je het neer? In dit blog lees je alles wat je moet weten.


In welke ruimtes kan ik vloerkleden toepassen? 

Misschien denk je meteen aan een vloerkleed voor je zithoek, maar je kan een kleed op veel meer plekken toepassen. Leg bijvoorbeeld een zacht of hoogpolig vloerkleed onder je bed. Je slaapkamer ziet er instant knus uit, en het is ook nog eens lekker aan je voeten als je uit bed stapt. En wat dacht je van een mooie loper in de hal, een badmat in de badkamer of een kleed onder je eettafel en eetkamerstoelen? Genoeg opties dus. Maar ook buiten kan je een kleed neerleggen. Zo geef je je tuin of balkon meteen extra sfeer. 


Wat voor vloerkleed kies ik? 

Help, keuzestress! Er zijn zoveel vloerkleden te koop, wat het kiezen behoorlijk moeilijk maakt. Zet voor jezelf eens op een rijtje wat je mooi vindt, welke praktische eisen je stelt aan een kleed en wat er bij je ruimte past. Ga je voor een rechthoekig kleed, of vind je rond of organisch mooier? Hoogpolig of laagpolig? Wil je een aaibaar en zacht kleed of een wat stoerder, grover materiaal? Heb je huisdieren en wil je je vloerkleed in de wasmachine kunnen gooien? Heb je een zwak voor kleurrijk of houd je meer van effen? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen en die je kunnen helpen bij je zoektocht. 


Welke uitstraling vind ik mooi?

De structuur geeft het vloerkleed karakter. Zo kan een gekleurd en grof geweven vloerkleed een nonchalante uitstraling geven, terwijl een laagpolig, wit vloerkleed de ruimte juist een strakke touch geeft. Houd je bijvoorbeeld van een boho interieur? Kijk dan eens naar een vloerkleed van natuurlijk materiaal zoals jute. 


Van welk materiaal moet mijn vloerkleed gemaakt zijn? 

Verdiep je vooraf in de eigenschappen van het materiaal, en de voor- en nadelen. Zo kun je vooraf misschien al sommige materialen uitsluiten. We zetten de eigenschappen van veel voorkomende materialen voor je op een rijtje:


Voor- en nadelen van wolle vloerkleden

+ Natuurlijk materiaal

+ Supersterk, maar ook zacht 

+ Warme uitstraling

+ Temperatuur regulerend

+ Moeilijk ontvlambaar

+ Zelfreinigend

- Kan gaan pluizen


Voor- en nadelen van jute vloerkleden

+ Supersterk

+ Makkelijk in onderhoud

+ Duurzaam

+ Biologisch afbreekbaar

+ Ventilerend

+  Goed te combineren

- Voelt niet zacht aan

- Kan niet goed tegen veel vocht


Voor- en nadelen van synthetische vloerkleden

+ Behoudt z’n kleur 

+ Behoudt z’n vorm

+ Vlekbestendig en gemakkelijk te reinigen

+ Vaak goedkoper dan natuurlijke materialen

- Geen natuurlijk materiaal 


Voor- en nadelen van katoenen vloerkleden

+ Licht en luchtig

+ Dun, maar sterk

+ Veel kleuren mogelijk

+ Plantaardige vezels


Houd rekening met allergieën, huisdieren en vloerverwarming

Heeft iemand in je huishouden bijvoorbeeld astma of een luchtwegallergie? Kies dan een laagpolig of platgeweven vloerkleed. Zo kunnen allergenen zich minder “verstoppen” tussen de vezels. Een laagpolig vloerkleed is ook een praktische keuze voor onder de eettafel. Heb je een gezin met (jonge) kinderen of huisdieren? Dan is een wit vloerkleed misschien weer niet de meest handige keuze. Steeds meer huizen hebben ook vloerverwarming. In principe kun je elk type vloerkleed combineren met vloerverwarming. Om te voorkomen dat de lijmlaag van een gelijmde rug zwakker wordt, is het slim om een anti-slip tapijt onder je vloerkleed leggen. 


Wanneer kies ik een rond of organisch vloerkleed? 

We zien nu veel ronde en organische vormen in het interieur. Denk aan ronde eettafels of bijzettafels, kookeilanden met afgeronde hoeken en ronde stoelen of fauteuils. Die trend zie je ook terug in het ruime aanbod vloerkleden. Heeft je huis veel rechte hoeken of heb je veel strakke meubels in je interieur? Kies dan eens voor een rond vloerkleed of een kleed in een organische vorm. Dit verzacht de vele hoeken. 


Welke afmetingen moet mijn vloerkleed hebben? 

Een van de meest gemaakte fouten is dat er een te klein (of juist te groot) vloerkleed wordt gekozen. Een te klein kleed maakt je ruimte optisch kleiner, en zorgt ervoor dat meubels die er niet op staan gaan “zweven” in de ruimte. Met het juiste formaat zorg je ervoor dat de meubels in dat deel van de kamer met elkaar verbonden zijn. Twijfel je tussen 2 maten? Kies dan het grootste formaat; dan zit je meestal wel goed.


Afmetingen vloerkleed in de zithoek

De maat van je kleed hangt uiteraard af van de grootte van de kamer, de indeling en de meubels. Voordat je een vloerkleed gaat kopen, is het dus handig dat je indeling duidelijk is, en dat je weet welke meubels er komen te staan. Zorg er in ieder geval voor dat de voorste poten van je bank op je vloerkleed staan, en dat ook de andere meubels in je zithoek er (deels) op staan. Een standaardmaat is bijvoorbeeld 160 cm bij 230 cm. Een prima maatje als je een kleinere bank hebt, maar voor grotere (lounge)banken vaak net wat te klein. Ga dan een maatje groter. Heb je de voorkeur voor een rond kleed? Kies dan een kleed dat qua diameter net iets kleiner is dan de breedte van je bank. 

 

Afmetingen vloerkleed in het eetgedeelte 

Ook bij je eetgedeelte is het belangrijk dat je kleed niet te klein is. Je wilt met het aanschuiven van de stoelen niet steeds achter het vloerkleed blijven haken. Neem als uitgangspunt: je tafel en stoelen moeten op het vloerkleed staan, ook als de stoelen naar achter geschoven zijn. Zet je stoelen dus zo’n 70 cm van de tafel af, en neem dan de maat op. Heb je bijvoorbeeld een tafel van 90 cm breed? Leg er dan een kleed onder van minimaal 230 cm breed. 

 

Afmetingen vloerkleed in de slaapkamer 

De afmeting van je vloerkleed hangt af van de grootte van je slaapkamer, maar ook van de breedte van je bed. Zorg dat het vloerkleed zowel links als rechts minstens zo’n 30 cm uitsteekt. Heb je een bed van 180 cm breed? Kies dan een kleed dat 240 cm breed is, bijvoorbeeld 170 cm bij 240 cm. Heb je niet zoveel ruimte, of wil je liever geen kleed onder je bed? Leg dan aan beide kanten een smalle loper neer. Ook hier hangt de maat weer af van de ruimte naast je bed. 

 

Afmetingen kleed in de badkamer

Bepaal de maat op basis van de maten van je wastafelmeubel. Is je meubel bijvoorbeeld 120 cm breed? Ga dan op zoek naar dan een badmat die 120 cm lang is, of net iets korter. 

 

Tip: heb je geen idee welke maat je vloerkleed je moet hebben? Plak schilderstape op de vloer waar het kleed moet komen, en meet dit daarna op. Zo kun je ook meteen zien hoe het eruit gaat zien. 

 

Je vloerkleed neerleggen: wat is de juiste manier? 


Hoe leg je een vloerkleed neer in de slaapkamer?

Plaats het kleed in de breedte, en laat het gedeeltelijk onder je bed uit komen. Je wilt in elk geval dat je voeten het vloerkleed raken als je uit bed stapt. Leg 2/3 of de helft van het kleed bijvoorbeeld onder het bed, en laat 1/3 of de helft aan de onderkant van je bed uitsteken. Of pak uit en ga voor een extra groot kleed dat tot aan je nachtkastjes reikt. 



Manieren om een vloerkleed in de slaapkamer te plaatsen
Manieren om een vloerkleed in de slaapkamer te plaatsen


Hoe leg je een vloerkleed neer in de woonkamer?

Plaats je salontafel in het midden van het kleed. Je bank en andere meubels plaats je eromheen. Zorg er in elk geval voor dat de voorste poten van je meubels op het vloerkleed staan. 



De grote van een vloerkleed bepalen


Hoe leg je een kleed neer in de badkamer?

Het neerleggen van een kleed in de badkamer is een stuk makkelijker. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met meubels die erop moeten komen. Leg je kleed in het midden van de badkamer, of meteen naast je wastafelmeubel. Zo blijven je voeten lekker warm tijdens je ochtend- en avondritueel.


unieke manieren om een vloerkleed te stylen


Vloerkleden combineren (layering) 

More = more! Een speelse manier om een vloerkleed te stylen, is door meerdere kleden over elkaar heen te leggen. Combineer bijvoorbeeld een naturel kleed met een kleed met een print, een laagpolig met een hoogpolig kleed, of leg een rond kleed over een rechthoekig kleed. Verschillende patronen combineren kan ook: zorg dan wel voor een rode draad qua kleur. 


Verschillende vormen

Wissel verschillende vormen met elkaar af. Heb je bijvoorbeeld een hoekige bank en een rechthoekige salontafel? Kies dan voor een rond kleed. Heb je juist een ronde salontafel en een ronde poef of fauteuil? Dan is het contrast met een rechthoekig vloerkleed weer leuk.



Een rechthoekig vloerkleed onder een ronde tafel


Hang je kleed aan de wand 

Heb je nog een lege wand in je interieur? Ga voor een groot gebaar en hang een kleed aan de muur! Dat ziet er niet alleen cool uit, maar is ook nog eens goed voor de akoestiek. Win-win!

 

Match met je kleurpalet

Kunst op je wand, kunst op je vloer? Je kunt tegenwoordig ware kunstwerkjes op je vloer leggen, met de mooiste dessins en kleuren. Ga je voor een statement vloerkleed? Zorg er dan wel voor dat de kleuren in het vloerkleed ook in de rest van je interieur terugkomt. Zo blijft alles in balans. 


5 vloerkledentrends


Om te beginnen: volg nooit klakkeloos de trends, maar koop items die je écht mooi vindt. Trends komen en gaan, maar je wilt niet elke paar jaar een nieuw vloerkleed kopen. Daarnaast is het veel fijner om een interieur te hebben dat bij je persoonlijke smaak past. Ga je shoppen voor een vloerkleed? Dan is het wel interessant om op de hoogte te zijn van de trends. Je ziet deze trends namelijk veel terug in het aanbod. 


Trend 1: Ronde vloerkleden

Op dit moment zie je ontzettend veel ronde en organische vloerkleden. Deze vormen maken de vele hoeken in je huis en interieur wat zachter en speelser. Met een rond of organisch gevormd kleed doorbreek je de harde lijnen en creëer je een mooi contrast. 


Trend 2: Vloerkleden met bloemenprint 

Haal de natuur naar binnen met een vloerkleed met bloemenprint. Geef je interieur een romantische uitstraling, en voeg een toefje kleur toe met een kleurrijk en fleurig kleed. De bloemenprints zijn er in alle soorten en maten, dus er is voor ieder wat wils.


Trend 3: Kleden met grafische dessins 

Naast grafische dessins in bijvoorbeeld behang, kussens en kunst, zie je de geometrische lijnen en vormen ook veelvuldig terug in vloerkleden. Vloerkleden met een grafisch patroon kun je met veel stijlen combineren. Een licht vloerkleed met subtiele lijnen bij een minimalistische of Scandinavische stijl, of een felgekleurd kleed met geometrische vormen bij een meer eclectische stijl. Met deze trend kun je alle kanten op. 


Trend 4: Verschillende texturen en hoogtes 

Waarom kiezen voor hoogpolig of laagpolig? Kies een kleed met verschillende hoogtes. Dit geeft extra diepte, en maakt het net wat spannender. Ook leuk: een vloerkleed dat bestaat uit verschillende materialen, zoals wol en jute. 


Trend 5: Vintage vloerkleden

Net als het gebruik van vintage meubels en accessoires, kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een vintage kleed. Super duurzaam, en je haalt een item met een verhaal in huis. Het mixen van oud en nieuw geeft je interieur echt een uniek karakter. Wil je iets meer kleur toevoegen? Kijk dan eens naar een vintage Perzisch vloerkleed. Houd je van neutrale kleuren? Dan is een klassieke Beni Ouarain misschien meer iets voor jou. 

 


Tot slot: 3 praktische tips 

•   Leg je vloerkleed altijd op een anti-slipmat. Zo’n anti-slip onderkleed houdt je vloerkleed op z’n plek, en voorkomt nare glijpartijen. Ook zorgt zo’n onderkleed ervoor dat je kleed minder snel slijt en dus in topconditie blijft. 

•   Zonlicht kan ervoor zorgen dat de kleuren in je vloerkleed na verloop van tijd vervagen. Dit kun je voorkomen door je vloerkleed zo min mogelijk bloot te stellen aan direct zonlicht. 

•   Heb je een grotere (woon)kamer? Dan kun je vloerkleden gebruiken om verschillende ruimtes te creëren of gezellige hoekjes te creëren, zonder dat je een room divider of een muur nodig hebt. 

 

Heb je geen idee waar je moet beginnen en heb je advies op maat nodig? Plan een afspraak voor een interieuradvies-sessie bij de Interieurbar. Dan gaan we samen aan de slag! 

 


115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page